Закон і Бізнес


Новий КПК цілком виправдовує сподівання – Міщенко


15.03.2013 13:11
34781

Виконувач обов’язків голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Міщенко запевнив, що новий Кримінальний процесуальний кодекс цілком виправдовує сподівання і розвіює сумніви.


Про це він заявив на засіданні круглого столу з питань застосування положень глав 20 та 21 Кримінального процесуального кодексу, передає кореспондентка «ЗіБ».

Участь у круглому столі беруть представники ВСС, Генпрокуратури, СБУ, МВС, секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини, представники міжнародних організацій та проектів, Національної школи суддів, голови апеляційних судів та інші.

Розпочинаючи засідання, головуючий С.Міщенко почав з позитивного, зауважуючи на ефективному запровадженні нового КПК. Як свідчення тому, він навів кілька статистичних даних. Наприклад, з набранням чинності КПК судді все частіше почали використовувати такий запобіжний захід, як застава (200 випадків). Станом на 1 березня цього року зафіксовано 500 випадків застосування домашнього арешту, удвічі частіше судді застосовують тимчасовий доступ до речей і документів. На думку С.Міщенка, такі результати цілком виправдовують впровадження КПК.

В.о. голови ВСС сподівається, що ті проблеми, які нині виникають із його застосуванням, можна вирішувати на обговореннях, під час зустрічей, круглих столів тощо.

На сьогоднішньому засіданні кожен із охочих висловитися розповів про своє бачення вирішення проблем, що виникають із запровадженням нового КПК. Як наслідок, учасники круглого столу напрацюють нові рекомендації та обміняються досвідом.

Учасники круглого столу говорять про дотримання практики ЄСПЛ в ході кримінального провадження,  про судовий контроль за проведенням слідчих та негласних слідчих дій, зосереджують увагу на окремих аспектах та особливостях організації проведення слідчих (розшукових) дій.

 Засідання транслюється в усіх областях країни, так що до обговорення можуть приєднатися представники апеляційних судів України, які стежать за тим, що відбувається у приміщенні ВСС.