Закон і Бізнес


Україна в судах за кордоном: справи, юристів і їхні гонорари назвав Мін'юст


.

21.10.2021 11:45
3624

Представництво інтересів державних підприємств у закордонних юрисдикційних органах не входить у компетенцію Міністерства юстиції України. Тому для таких судових процесів за рахунок платників податків наймають юридичних радників.


Про актуальні судових процесах за участю України (в т.ч., центральних органів влади і держпідприємств), в судах іноземних юрисдикцій, а також юридичних радників, які залучалися для їх захисту вартості цих юридичних послуг детально розповів Мін'юст у відповіді на запит адвоката Володимира Богатиря .

Інформація систематизована в формі таблиці і охоплює дані по 28-ми справах за останні три роки.

Так, згідно з офіційними даними, найбільш дешевим процесом, який українські платники податків оплатили в 2019 році, став гонорар юридичній фірмі Dr. Róbert Mezei Law Office - лише $ 14 тис., за позовом Міністерства охорони здоров'я України до Угорського медичного центру.

А ось справа за позовом компаній Emergofin B.V. і Velbay Holdings Ltd до держави Україна за два роки (2019-2020 р.р.) юридичного супроводу експертами Shearman & Sterling LLP обійшлася бюджету в суму близько $ 10,5 млн.

Також окремо зазначається, що на сьогодні в провадженні Європейського суду з прав людини перебувають чотири міждержавних справи України проти Росії:

- "Україна проти Росії (щодо Криму)" про порушення прав людини на території АР Крим у результаті анексії РФ;

- "Україна і Нідерланди проти Росії" про порушення прав людини на окремих територіях Донецької та Луганської областей;

- "Україна проти Росії (VII)" про захоплених українських моряків;

- "Україна проти Росії (IX)" про вбивства опонентів Російської Федерації.

Для представництва в ЄСПЛ в якості юридичного радника притягувався англійська баристер Бен Еммерсон, яким українці вже сплатили понад $900 тис.

Повну інформацію по справах України за кордоном, юридичних радників і вартості їх послуг можна переглянути тут.

UBR.ua