Закон і Бізнес


Під іншим кутом

У новий рік — із жахливими цифрами судової системи та надією на верховенство права


Пам'ятну табличку з нагоди року права відкрили президент Асоціації правників України Анна Огренчук (ліворуч), та очільник Ліги студентів АПУ Юлія Серединська.

№42-43 (1548-1549) 21.10—29.10.2021
Валентин БОГУНОВ, юрист
3501
3501

Правники мають свій новий рік. Очевидно, це пов’язано з початком активного ділового сезону. За доброю традицією, його відзначають у жовтні, у День юриста, в історичних локаціях столиці привітаннями, почесною відзнакою, легкими напоями та частуванням.


Атмосферу заходу, який цього року проходив у Музеї історії м.Києва, задавала виставка картин молодої закарпатської художниці із символічною назвою «Під іншим кутом». І свій перший урочистий прийом з нагоди відкриття Року права в статусі президента Асоціації правників України провела Анна Огренчук, яка з новою командою формуватиме напрями для втілення в життя принципу верховенства права.

«Останні новини з фронту судової реформи викликали дуже важкі обговорення. У нас тільки що відбувся суддівський форум (див. «Не зійшлись у пріоритетах», «ЗіБ». — Прим. ред.). Бачили ті переживання, чули ті жахливі цифри, які супроводжують судову систему сьогодні, — звернулася очільник АПУ до присутніх, — але ми (як асоціація, так і кожен з нас) можемо стати голосом верховенства права… Власне, саме це й робимо як об’єднуючий професійний майданчик заради того, щоб були почуті всі».

А от Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, яка цього року, навпаки, залишає високу посаду, спочатку не хотіла коментувати судові справи, адле зрештою не втрималася. Можливо, тому, що вже може дозволити собі дивитися на події під іншим кутом зору. Вона схвально оцінила ідею святкування Року права, назвавши подію гарним приводом для спілкування, яке відбувається нечасто, можливістю підвести підсумки й надихнути одне одного на майбутні звершення.

«Я би не хотіла сьогодні говорити про те, що відбувається в судовій системі… Лише хотіла би зазначити, що ми застосували суто юридичну процедуру (очевидно, ідеться про рішення Пленуму ВС. — Прим. ред.). Це не є політичним кроком, нічим таким, що б заперечувало найкращі прагнення. Навпаки, ми хочемо, щоб те, що ми робимо заради панування верховенства права, не ігнорувало його походу, — зазначила В.Данішевська. — Ми будемо працювати разом, аби правосуддя для людей було дійсно кращим. Для цього недостатньо лише змінювати людей у судовій владі. Для цього необхідно, щоб умови, в яких знаходяться судді, дозволяли їм бути саме такими».

Після привітальних промов інших політиків і юристів нарешті відбулася церемонія вручення почесної відзнаки АПУ «За честь та професійну гідність». Лауреатом 2021 року став суддя ВС у відставці Микола Гусак, чий багаторічний внесок у розвиток юридичної професії організатори церемонії назвали безцінним.

Законник згадав, що у свій час погодився стати одним із засновників АПУ лише за умови, що організація не буде використовуватись як політична платформа для кар’єри її керівників. «Слава Богу, асоціація не зробила крену в політизацію, — зауважив М.Гусак. — Вона стала надійною опорою всім юридичним професіям і є дійсно необхідною». При цьому лауреат почесної відзнаки визнав, що провести межу між політикою та правом дуже складно.

Але за жодних обставин правники, особливо судді, не повинні займати позицію «чого бажаєте». «З гордістю можу сказати, що я прожив щасливе професійне життя, не виніс жодного рішення, яке б не було справедливим. Я завжди залишався суддею та вмів відмовляти і головам судів, де працював, і головам адміністрацій. Звичайно, мав негативні наслідки таких своїх вчинків, але не зрадив правосуддя, — сказав М.Гусак і резюмував: — Бути чесним, справедливим було складно завжди».

 

ДОВІДКА «ЗіБ»

Лауреати почесної відзнаки АПУ «За честь і професійну гідність»:

2019 — Речицький Всеволод Володимирович;
2018 — Бронз Йосип Львович;
2017 — Мусіяка Віктор Лаврентійович;
2016 — Курдельчук Данило Маркович;
2015 — Сущенко Володимир Миколайович;
2014 — Кузнєцова Наталія Семенівна;
2013 — Кисіль Василь Іванович;
2012 — Василенко Володимир Андрійович;
2011 — Козюбра Микола Іванович;
2010 — Варфоломеєва Тетяна Вікторівна;
2009 — Мамутов Валентин Карлович;
2008 — Мартиненко Петро Федорович;
2007 — Буткевич Володимир Григорович;
2006 — Маргулян Клара Григорівна.