Закон і Бізнес


Шкідливий дизель


.

№42-43 (1548-1549) 21.10—29.10.2021
2225

Opel виплатив штраф у розмірі 64,8 млн євро у зв’язку з "дизельним скандалом". Штраф накладений через те, що частина моделей викидає значно вищі концентрації шкідливих речовин, ніж задекларовано.


Таким чином, розслідування, яке в 2018 році призвело до масштабних обшуків у штаб-квартирі Opel та на заводі комплектуючих, завершено. З компанії знята підозра в маніпуляціях з рівнем шкідливих вихлопів, пише DW.

Франкфуртські слідчі вважають доведеним, що Opel порушив вимоги до документації в процесі затвердження кількох типів дизельних двигунів. У жовтні 2018 року автотранспортне відомство розпорядилося відкликати 96 тис. дизельних автомобілів у всьому світі, при цьому близько 32 тис. з них - в Німеччині. Йшлося про моделі Insignia, Cascada і Zafira, що випущені в період з 2013 до 2016 рр.

На цих автомобілях були "виявлені неприпустимі вимикаючі пристрої", які є причиною підвищених викидів оксидів азоту. Якщо температура повітря опускалася нижче +17 0С, система контролю за вихлопами починала працювати менш ефективно, вказали у відомстві.

Opel відповів на це оновленням програмного забезпечення, продовживши наполягати на тому, що не встановлював пристрої, які погіршують фільтрацію вихлопних газів. Так звані "теплові вікна" служать для захисту моторів, стверджував автовиробник.

У вересні 2015 року вибухнув дизельний скандал навколо німецького автоконцерну Volkswagen. Останній був вимушений визнати, що на деякі дизельні мотори встановлювалося спеціальне програмне забезпечення, що занижує показники шкідливих вихлопів. Після того як про махінації стало відомо громадськості, VW довелося виплатити ошуканим клієнтам мільярдні компенсації. У червні 2021 року в Volkswagen повідомили, що 4 колишніх топ-менеджера, винні в заниженні показників, виплатять компанії компенсацію в розмірі 288 млн євро.