Закон і Бізнес


Ліцензійний софт в органах влади та вихід зі Списку 301

– як в Україні хочуть покращити захист прав IP


.

19.10.2021 17:18
2067

В Україні розробили Стратегію розвитку сфери інтелектуальної власності, а також ряд законопроектів для подолання проблем, пов’язаних з IP в Україні.


Пов’язані з цим питання обговорювали під час засідання Ради з питань інтелектуальної власності в Києві 18 жовтня, передає «Закон і Бізнес».

Стратегія – це перелік заходів для стимулювання та посилення ефективного створення, розвитку, управління та охорони інтелектуальної власності на національному рівні. Проект Стратегії розвитку сфери інтелектуальної власності передбачає розкриття потенціалу сфери інтелектуальної власності, проведення інвентаризації об’єктів IP для подальшого захисту та комерціалізації. Документ було розроблено за участю міжнародних та національних експертів.

Також на засідання Ради обговорювали питання використання ліцензійного софту органами влади і шляхи виходу України зі Списку 301 (Спеціальний 301 звіт Офісу торгового представника США, належність до якого свідчить про недостатній рівень захисту прав інтелектуальної власності в Україні). Для покращення ситуації, Мінекономіки у сфері захисту інтелектуальної власності розробило ряд проектів Законів:

- «Про авторське право і суміжні права»;

- «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо відповідальності за порушення авторського права і (або) суміжних прав»;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності».

Ними передбачається вдосконалити механізми протидії Інтернет-піратству у частині посилення юридичної відповідальності за такі злочини та імплементувати до національного законодавства положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС щодо загальних зобов’язань, цивільних заходів, процедур і засобів захисту прав IP. Останній законопроект вже до кінця жовтня плануть подати на експертизу до Міністерства юстиції України, а після – внести на розгляд Уряду.

Закон і Бізнес