Закон і Бізнес


Обмеження для гаранта


.

№42-43 (1548-1549) 21.10—29.10.2021
2444

Будь-яка влада має чимало обмежень, чітко визначених Конституцією. На жаль, останнім часом про це стали забувати, додаючи дедалі більше роботи Конституційному Суду.


Сьогодні перший сенат КС розпочинає розгляд скарги колишнього директора Державного бюро розслідування Романа Труби, який безуспішно намагався оскаржити своє звільнення з посади.

Річ у тім, що перш ніж Президент зміг його звільнити, парламент вніс зміни до ч.1 ст. 11 закону «Про Державне бюро розслідувань», наділивши главу держави як призначати, так і звільняти з посади керівника ДБР.  На думку автора клопотання, це обмежило його конституційні права на працю і на доступ до державної служби, а також розширило визначені Конституцією повноваження Президента.

Втім, він не ставить під сумнів наявність у гаранта права призначати директора ДБР. Адже, згідно із позицією того ж КС, Президент не може в принципі наділятися іншими повноваженнями, ніж тих, що застережені в Основному Законі.

Тобто у випадку з Р.Трубою не стільки звільнення, скільки його призначення на посаду було неконституційним. Тепер це має лише повторити перший сенат КС.