Закон і Бізнес


Моніторинг справедливості


.

№42-43 (1548-1549) 21.10—29.10.2021
2840

Чи забезпечується в Україні право на справедливий суд? Відповідь на це питання має дати новий проект, в межах якого впродовж 2 років проводитиметься моніторинг судових процесів.


Про його старт повідомив директор інформаційно-аналітичного центру Міжнародного товариства прав людини Антон Алєксєєв під час міжнародної конференції, яка була присвячена старту нового проекту щодо зміцнення верховенства права у Вірменії та Україні.

Також важливим напрямком роботи проекту стане освітній компонент. «ІАЦ МТПЛ — єдина правозахисна організація в Україні, яка проводить моніторинг і аналіз суспільно важливих судових процесів на постійній основі. МТПЛ також розробила освітні програми як для студентів правових вузів, так і для адвокатів у сфері застосування міжнародного законодавства», — поінформував А. Алєксєєв.

Моніторинг вперше торкнеться питань дотримання прав людини, зокрема трудових прав громадян, у зв'язку з пандемією і спорами, що виникають внаслідок зміни законодавства країн в цьому контексті.

Проект також розвиватиме співпрацю з вузами для залучення студентів, юристів, соціологів, журналістів та ін. до роботи з моніторингу судових процесів. Результатом освітньої складової стане розробка практичного навчального курсу для студентів-юристів старших курсів правових факультетів.

Підсумки моніторингу стануть основою для щорічного звіту МТПЛ про право на справедливий суд в Україні, а також у Вірменії.