Закон і Бізнес


Навздогін демографії


№42-43 (1548-1549) 21.10—29.10.2021
2728

Розібравшись із вищою та середньою освітою, Уряд взявся реформувати дошкільнят. Втім, завдяки новій ініціативі дитячих садків не побільшає і черги до них навряд чи зникнуть.


Проект закону «Про дошкільну освіту» (№6172) проголошений як такий, що підвищить якість та розширить доступ до дитячих садочків. Утім, враховуючи, що реалізація цієї ініціативи не передбачає виділення коштів на нові заклади, чиновники вирішили всього досягти лише правовими нормами. 

Схоже, ключовими положеннями, які просувають урядовці, стануть сертифікація педагогічних працівників та зміна керівництва. Адже інші здебільшого зводяться до права вибору батьків, чи віддавати дитину до найближчого дитсадочка, чи — до кращого вихователя.

Бо, наприклад, закон зобов’яже місцеву владу передбачати демографічну ситуацію та створювати таку кількість груп, аби до дитсадочка могли потрапити усі діти, зареєстровані на відповідній території. І, напевне, віддати свої кабінети, аби цих дітей там розважати та виховувати, якщо наявна будівля не вмістить усіх охочих.

Також у проекті застережено, що від малечку всі діти мають розмовляти у дитячому закладі виключно державною мовою. Виняток передбачений тільки для дітей корінних народів чи національних меншин, для яких створять спеціальні групи, а також для приватних закладів, які не отримують «публічні кошти».