Закон і Бізнес


Моніч звинуватив у зриві роботи КК іноземних членів


.

18.10.2021 17:34
2509

Члени Конкурсної комісії по добору членів ВККС, обрані міжнародними партнерами, зобов'язані публічно та відкрито висловити свою позицію щодо своєї подальшої роботи та визначити конкретну дату свого першого засідання у тісній комунікації з українськими колегами.


Про це заявив голова РСУ Богдан Моніч, коментуючи зрив першого засідання КК у зв’язку із відсутністю кворуму, передає «Закон і Бізнес».

Перше засідання мало відбутися після 5 жовтня. Саме про це говорили представники посольств країн G7 на робочих зустрічах щодо стану імплементації судової реформи, які раніше відбувалися в Офісі Президента.

У подальшому строки цього засідання були перенесені на більш пізній термін.

«Наскільки мені відомо, секретаріат ВРП узгодив для всіх прийнятну дату проведення цього засідання і воно мало відбутися 12 жовтня 2021 року. Натомість, представники Конкурсної комісії, делеговані до її складу міжнародними та іноземними організаціями, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п’яти років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері судової реформи та/або запобігання і протидії корупції, у визначений час не з'явилися. Замість членів Конкурсної комісії до Вищої ради правосуддя прибули представники Офісу Ради Європи в Україні, Посольства ФРН в Україні, Посольства Великої Британії в Україні, Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Посольства Канади в Україні, Представництва ЄС в Україні, Програми розвитку ООН в Україні, Регіональної місії USAID в Україні, Молдові та Білорусі, Проєкту ЄС "ПРАВО-JUSTICE", - зазначив Б.Моніч.

За його словами, ці обставини викликають обґрунтовані сумніви в тому, що всі члени Конкурсної комісії повною мірою розуміють усю складність та гостроту тих проблем, з якими наразі стикається судова гілка влади в Україні. Вони також викликають сумніви в тому, що новообрані члени Конкурсної комісії будуть незалежними та неупередженими.

«Єдине, що зрозуміло в цій ситуації – це те, що члени Конкурсної комісії від судової гілки влади готові працювати та вирішувати ті не врегульовані організаційні та інші питання, які від Ради суддів України вже ніяк не залежать», – підкреслив голова РСУ.

У зв'язку з цим голова РСУ вимагає від членів Конкурсної комісії, обраних за квотою міжнародних партнерів, негайно надати свої контактні дані як до Вищої ради правосуддя, так і до Ради суддів України задля налагодження комунікації між новообраними членам Конкурсної комісії, адже за своїм статусом вона є допоміжним органом Вищої ради правосуддя, а організаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Конкурсної комісії здійснює секретаріат Вищої ради правосуддя.

Закон і Бізнес