Закон і Бізнес


Рахунок без посади


.

№42-43 (1548-1549) 21.10—29.10.2021
3511

На хвилі боротьби з офшорами хочуть звільняти тих, хто матиме рахунки за кордоном. І хоча назва проекту начебто стосується тільки цих зон, він має набагато більш широке коло охоплення.


Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деофшоризації доходів національних публічних діячів» (№6142) розроблено з метою встановлення законодавчих підстав для звільнення від займаної посади національних публічних діячів. Зокрема, у разі відкриття ними рахунків у банках України в іноземній валюті або за кордоном.

Відповідні зміни пропонується внести до ряда діючих законодавчих актів, зокрема в Цивільний кодекс, закони «Про запобігання корупції», «Про судоустрій та статус суддів». Обмеження будуть стосуватися національних публічних діячів та/або членів їх сімей. 

Зокрема їм забороняється:

відкривати та/або використовувати будь-які рахунки в банках в іноземній валюті; валютні рахунки фізичних осіб в установах банків-нерезидентів; володіти грошовими знаками грошових одиниць іноземних держав у вигляді банкнот, казначейських білетів, монет; набувати у власність цінні папери, які мають вартість в іноземній валюті.

Що цікаво, проект не визначає, що робити з тими рахунками та надбаннями, які вже є в наявності. І, судячи з усього, просто є намаганням підстебнути скористатися так званої податковою амністією.