Закон і Бізнес


Закон і Бізнес №41/2021. Анонс публікацій


.

08.10.2021 15:32
1919

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» №41 (1547), 9 – 20 жовтня 2021 р.


У Шостому апеляційному адміністративному суді нещодавно обрали голову установи. Які проблеми в судовій системі в цілому та адміністративній юстиції зокрема бачить новий очільник? Чи не стало даниною гендерній рівності обрання керівником суду жінки? Про це, а також плани на майбутнє та про повернення до ресурсного стану «ЗіБ» дізнався з розмови з головою Шостого апеляційного адміністративного суду Оленою КУЗЬМИШИНОЮ. «Ми вже не розуміємо, як це — працювати в спокійному режимі та бути впевненими в тому, що нас чекає завтра» - поділилася голова ААС в інтерв’ю нашій журналістці Вікторії Якуші.

В очікуванні чергового Пленуму Верховного Суду, скликаного на День юриста, на якому, зокрема, обговорюватиметься звернення Вищої ради правосуддя стосовно певних положень закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» №1635-IX, журналістка «ЗіБ» Юлія Бойко поспілкувався із суддею Великої палати ВС Дмитром ГУДИМОЮ. Про комунікацію з владою щодо законодавчих ініціатив, про проблеми виконання судових рішень і першочергові кроки, яких очікують від Вищої кваліфікаційної комісії суддів після того, як вона нарешті запрацює, читайте на сторінках газети «Закон і Бізнес».

Судову систему досі струшують проблеми, пов’язані з непродуманістю реформ, кризою матеріального забезпечення, дефіцитом кадрів. Про ці та інші камені спотикання політики та правники висловилися на суддівському форумі. Та чи почули вони одне одного? Дізнавайтеся в матеріалі Вікторії Подоляки «Не зійшлись у пріоритетах».

Частина нардепів переймається тим, в якому вигляді потрапить на друге читання законопроект про декларування адвокатів після правок Національного агентства з питань запобігання корупції, а інша програла боротьбу проти переважного впливу міжнародних організацій при обранні на посади в Національному антикорупційному бюро. Якими були результати чергового засідання парламентського Комітету з питань антикорупційної політики – читайте в матеріалі Аліни Соровно «Рух між читаннями».

Доповідь судді Верховного Суду нарекли утопічною. Суддя Конституційного Суду пояснював окремим суддям, що суверенітет — це не Радянський Союз, ВС хотів щастя дельфінам а модератор вимагав викинути окремі судові інституції з процесу реформування як гальмо. Як під час форуму шоу-бізнес намагався тролити суддів розповідає Юлія Бойко у статті «Без просвіти, освіти й етики».

Експерти стверджують: законопроекти не здатні забезпечити ефективну діяльність суду. Замість цього влада створила наднаціональний орган над суддівським врядуванням, а грантове середовище дискредитувало суддів замовними матеріалами. Про те, що спричинило зміну громадської думки про судову владу, дізнавайтеся в матеріалі «Маніпуляція спрацювала» Жанни Холодної.

Історія з «прокурорським десантом» дістала несподіване продовження. Не пройшло й півроку після того, як Велика палата Верховного Суду дійшла висновку щодо неможливості одночасно перебувати під дією двох присяг, як це питання потрапило на розгляд Вищої ради правосуддя, котра вирішила вставити свої 5 копійок. Читайте в матеріалі Вікторії Подоляки «Слуга двох присяг» як прокурори знову намагаються знайти обхідний шлях до професії адвоката.

З 1 вересня набув чинності новий стандарт, який регулює порядок оформлення організаційно-розпорядчих документів. Причому зміни стосуються як паперових, так і електронних документів, які відтепер необхідно оформляти з урахуванням нових норм. ІНГА ГАВРИЛЮК, головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності голови і заступника Сьомого апеляційного адміністративного суду,в статті «Цеглинки» тексту» розповідає, як за новим стандартом грамотно оформлювати службову документацію.

У правників виникало чимало питань щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за відсутності підозрюваного. Здебільшого це зводилися до спорів щодо моменту, каналів і документального підтвердження оголошення підозрюваного в міжнародний розшук. Проте Вищий антикорупційний суд поглянув на цю проблему геть під іншим кутом зору. Чи може сторона захисту оскаржувати ухвалу про заочне застосування до особи запобіжного заходу роз’яснює ОЛЕКСІЙ КАЛІННІКОВ, старший партнер АО «Могильницький і партнери», у матеріалі «Підозрюваний — у розшуку». Шукайте на сторінках видання «Закон і Бізнес».

Особисті образи, вартісний реєстр, фантомні шпигуни та відтермінування планів щодо укрупнення. Скільки нотаріусу коштуватиме обов’язковий доступ до реєстру, чому «барани» відклали укрупнення судів на рік та як у Комітеті Верховної Ради з питань правової політики намагалися прийняти бодай щось не через Трускавець дізнавайтеся в матеріалі Вікторії Якуші «Мусульманський комплімент».

Офшор, як добре відомо, слово не лайливе. Просто одна територія, на відміну від іншої надає спеціальний режим оподаткування. Ті ж, хто втрачає платників податків і частину бюджетних надходжень, зляться, надаючи слову «офшор» токсичного значення. Про деофшоризацію та транспарентність, як «керівництво до втечі для бізнесу», розповідає СЕМЕН ХАНІН, адвокат і керуючий партнер ЮК «Амбер», у статті «Де ти, тиха гаване?».

Якщо жителів великих міст псує квартирне питання, то селян — земельне. Особливо коли є можливість спочатку безкоштовно отримати наділ, а потім вигідно його продати якомусь фермеру. Проте держава не дуже поспішає роздавати людям землю. Про те, чому нардепи не квапляться ощасливити селян безплатними паями, читайте в матеріалі «Земля під роздачу» Ольги Леонової.

Юристи часто скаржаться на те, що доба має лише 24 год. і встигнути зробити все заплановане неможливо. Статус адвоката загострює цю ситуацію, бо невиконана обіцянка, крім моральної відповідальності, іноді спричиняє дисциплінарне покарання. Як адвокат, який віддав перевагу дисертації перед ВАКС, наразився на стягнення, розповідає Іван Слободян у статті «Розставляючи пріоритети» на сторінках «ЗіБ».

Закон і Бізнес