Закон і Бізнес


На чужому городі


.

№41 (1547) 09.10—20.10.2021
3121

Власники земельних ділянок все більше потерпають від збитків, що завдають загарбники. Мізерний обсяг кримінальної відповідальності за злочини, що передбачають самовільне зайняття чужої земельної ділянки не здатний стримати повторювані діяння зловмисників.


Аби сприяти вирішенню проблеми у Верховній Раді зареєстрували проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» передбачає посилення кримінальної відповідальності за порушення земельного законодавства України (№6123). 

Як завжди останнім часом, з такими проблемами намагаються боротися за рахунок збільшення санкції. Тож аби ніхто не роззявляв рота на чужий город чи пасовище, змінами до КК пропонується збільшити штраф за самовільне зайняття земельної ділянки, яким завдано значної шкоди її законному володільцю або власнику з 3,4—5,1 до 15,3—34 тис. грн. Тобто майже уп’ятеро суворіше.

Автори документа вважають, що прийняття закону дозволить зменшити кількість потенційних порушень земельного законодавства. Утім, як відомо з давен, суворість законів у нас нівелюється відсутністю притягнених до відповідальності порушників.