Закон і Бізнес


Малюська не каратиме бізнес за не подання даних про КБВ


.

07.10.2021 10:39
2363

10 жовтня завершується термін розкриття даних про бенефіціарів для юросіб. За неподання інформації про кінцевих бенефіціарних власників передбачені чималі штрафи. Утім, ані у жовтні, ані у листопаді ніяких штрафів не буде.


Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська у телеграм-каналі відомства, передає «Закон і Бізнес».

Свою позицію міністр пояснює тим, що з огляду на кількість юридичних осіб (більше 1 млн), які повинні подати державному реєстратору відомості про КБВ, та пропускну спроможність реєстраційної системи (наразі відомості подали лише 171 333 юрособи), пропуск дедлайну буде зумовлений об’єктивними причинами.

Водночас обов’язковою ознакою будь-якого адміністративного правопорушення є наявність вини (ст. 9 КпАП).

На думку Мін’юсту, враховуючи поточний стан справ та презумпцію невинуватості, відсутня навіть гіпотетична можливість підтвердити належними доказами наявність вини (бодай у формі необережності) керівника юридичної особи, який не подав відомості про КБВ.

У таких умовах складання протоколів на керівників юридичних осіб не є обґрунтованим та законним з огляду на відсутність усіх елементів складу правопорушення.

Більше того, гіпотетичне притягнення відповідних осіб до адміністративної відповідальності не відповідало би меті адміністративного стягнення (ст. 23 КпАП).

«Коротше кажучи, не рекомендую зараз брати штурмом державних реєстраторів та переплачувати космічні гроші юристам за допомогу з поданням відомостей про КБВ. На переконання Мін’юсту, адміністративний штраф є винятковим заходом та має застосовуватися, коли інші заходи реагування не працюють. Насамкінець нагадаю, що проблему має остаточно вирішити законопроєкт №5807, який наразі розглядається ВР», - резюмував міністр.

Закон і Бізнес