Закон і Бізнес


Декларування членами КДКА: у ВР обіцяють усунути колізію


06.10.2021 14:47
2359

До порядку денного Верховної Ради найближчим часом унесуть на розгляд у другому читанні проект закону про усунення невизначеності обов'язків членів органів адвокатського самоврядування стосовно заповнення та подання декларацій.


Про це заявила заступник голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Галина Янченко, коментуючи підсумки зустрічі з керівництвом Національної асоціації адвокатів, передає «Закон і Бізнес».

Йдеться про проект Закону від 05.06.2020 №3602 «Про внесення змін до частини 5 статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" щодо усунення невизначеності обов'язків членів органів адвокатського самоврядування стосовно заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», який у березні 2021 року був прийнятий за основу та готовий до розгляду у другому читанні.

«Продовжуємо співпрацю з професійними середовищами. Основне питання — законопроект №3602, який пройшов перше читання, комітети, але досі не був проголосований в цілому.

Суть проекту - виправити правову невизначеність, через яку члени КДКА повинні подавати декларації, наперекір світовій практиці та українським реаліям, - зауважила політик. - Так само як, наприклад, працівників КДК нотаріату або спортивних організацій, адвокатське самоврядування не можна змушувати декларувати майно. Це в принципі суперечить цілям декларування, яке призначене для запобігання корупції серед представників влади».

Чинна редакція частини 5 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» допускає подвійне тлумачення. І в цьому році НАЗК використало її проти адвокатів (див. статтю «Суб’єктивне декларування»).

За наслідками обговорення проблеми в адвокатському середовищі виробили спільну позицію (див. статтю «Тлумачення за правилами та без»).

Отже, якщо закон ухвалять у редакції проекту, підготовленого до другого читання, то норма, що визначає коло суб’єктів на яких поширюється закон і, зокрема, обов’язок декларування, отримає нову редакцію. Вона охоплюватиме лише осіб, які входять до складу конкурсних, дисциплінарних, атестаційних комісій, утворених відповідно до закону державними органами, органами місцевого самоврядування або при таких органах, до складу громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до закону «Про судоустрій і статус суддів».

Закон і Бізнес