Закон і Бізнес


Експерти знайшли винних у падінні рейтингу судової влади


.

06.10.2021 15:29
2811

З 2019 року рівень довіри до судової влади, що до цього зростав, почав падати. А от довіра до представників громадського сектору, що професійно займаються висвітленням реформи судочинства і вважають себе спеціалістами з антикорупційної політики, зріс.


Таку думку висловив керівник політико-правових реформ програм Українського центру суспільного розвитку Ігор Рейтерович під час прес-брифінгу «Недовіра до судів в Україні: організована криза чи об’єктивна реальність», передає кореспондент видання «Закон і Бізнес».

Експерт презентував моніторингове дослідження медіаполя щодо висвітлення діяльності Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів за 2019-2021 роки.

Він звернув увагу на те, що експерти громадських організацій розміщали свої матеріали переважно у блогах і в особистих думках, у той час як їх подачу навряд чи можна було б назвати професійною, адже факти подавалися без реального аналізу. Крім того 14% публікацій містили відверто образливу лексику без будь-якої аргументації, на кшталт «суди продажні», опосередкований і відвертий негатив.

До прикладу, писали про одного суддю, а висновок з усієї статті зробили, що уся судова система корумпована. І.Рейтерович зазначив, що така тональність висвітлення у ЗМІ не лише породила негативне ставлення до судової влади, а й впливає на процеси реформи судочинства.

Закон і Бізнес