Закон і Бізнес


Відповідальні за гостей


№11 (1101) 16.03—22.03.2013
2900

Нардепи пропонують штрафувати громадян, які запрошують до України іноземців, а після їх зникнення нікого про це не повідомляють.


Відповідні пропозиції містяться в законопроекті «Про внесення зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності приймаючої сторони», який підготувала група нардепів із фракції Політичної партії «УДАР».

Парламентарі звернули увагу, що доволі часто приймаюча сторона, яка запросила в Україну іноземців чи осіб без громадянства й надала їм житло, не поспішає повідомити відповідні органи про виїзд мігрантів за кордон чи зміну ними місця проживання. Разом з тим, відзначають нардепи, це сприяє нелегальній міграції та розвитку підпільного ринку праці.

Змінити ситуацію народні обранці пропонують за допомогою штрафів. У ст.205 КпАП слід прописати, що «неповідомлення у встановлені законодавством строки в письмовій формі про виїзд іноземця чи особи без громадянства за межі України або зміну ним місця проживання тягне за собою попередження або накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». Таким чином порушникам доведеться заплатити 510—850 грн.

Також пропонується до цього ж рівня підвищити штрафи за невжиття заходів громадянами, які запросили в Україну іноземців у приватних справах і надали їм житло для забезпечення своєчасної реєстрації.