Закон і Бізнес


Про направлення документів


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал "ЗіБ". Для цього натисність на зображення

№41 (1547) 09.10—20.10.2021
3805

Притягнення до відповідальності за повторну неявку на стадії підготовчого провадження за умови неналежного повідомлення судом позивача про час та місце розгляду справи є незаконним.


У справі №420/512/21 представник позивача клопотав про перенесення підготовчого засідання через участь в іншій справі, а відповідач — через відсутність представника. Суд першої інстанції залишив позов без розгляду на підставі п.4 ч.1 ст.240 Кодексу адміністративного судочинства (позивач не прибув без поважних причин).

Щоправда,через  брак коштів ухвала про відкриття провадження та призначення справи до розгляду була направлена виключно на електронну адресу представника позивача, зазначену ним у позові.

Проте Касаційний адміністративний суд нагадав, що до дня початку функціонування ЄСІТС судові рішення вручаються у паперовій формі. Та якщо у позові відсутні будь-які прохання про направлення процесуальних документів на електронну адресу, надсилання е-повідомлень і викликів позбавляє сторону можливості захищати себе.

Водночас КАС визнав: та обставина, що представником позивача не отримано відзив на позовну заяву, не свідчить про об`єктивну неможливість прибуття у підготовче засідання та не звільняє від відповідальності за це.