Закон і Бізнес


Земельні спори та порядок їх вирішення: пояснення від юристів ESQUIRES


Земельні спори

01.10.2021 17:41
1129

Земельні спори – не рідкість у судовій практиці. Який порядок їх вирішення та який вид земельних спорів трапляється чи не найчастіше – читайте у матеріалі, що підготувала юридична компанія ESQUIRES.


Розірвання договору оренди землі

Одним із найпоширеніших ризиків для компаній під час здійснення господарської діяльності є земельні спори щодо розірвання договорів оренди землі. Згідно із законодавством, договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. Водночас сторони мають право на власний розсуд погоджувати підстави й порядок припинення дії договору.

В односторонньому порядку договір можна розірвати за рішенням суду. Підставами ж для його розірвання може бути невиконання сторонами своїх обов'язків, випадкове знищення чи пошкодження об’єкта оренди, а також підстави, визначені Земельним кодексом України та іншими законами. Цей перелік не є вичерпним. Кожна ситуація під час одностороннього розірвання потребує ретельного розгляду.

Судовий порядок вирішення земельних спорів

Земельні спори, сторонами в яких є юридичні особи, а також громадяни, що здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи та набули статус суб’єкта підприємницької діяльності, розглядаються господарськими судами, решта – у порядку цивільного судочинства. Спори щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень віднесено до компетенції адміністративних судів. Щоб звернутися до суду, особа має зібрати докази, скласти позовну заяву та підготувати документи, що до неї додаються, з урахуванням вимог законодавства залежно від виду судочинства.

Як досягти результативного та швидкого вирішення земельних спорів в Україні на вашу користь: послуги провідної юридичної компанії ESQUIRES

Юридична компанія ESQUIRES об'єднала кращих українських адвокатів та юристів. Команда професійних правників вирішить найскладніші спори. Юристи та адвокати ESQUIRES послуговуються нестандартними підходами, багаторічним досвідом та розмаїттям юридичного інструментарію.

Компанія ESQUIRES під час своєї роботи:

  1. Досконало вивчає проблему, з якою звернувся клієнт.
  2. Завчасно аналізує всі перспективи та ризики.
  3. Знаходить оптимальну стратегію для подальших дій.

Правники ESQUIRES надають юридичну підтримку з усіх аспектів угод із земельними ділянками та правового регулювання ринку землі. Ви можете звертатися до нас з різними питаннями, зокрема, якщо вам необхідна: 

Україна, 01135, Київ

вул. Золотоустівська, 14, офіс 2

+380 44 337 7007, +380 44 337 7008

info@esquires.ua

PROMOTED