Закон і Бізнес


Хорор-терапія

При розладі допоможуть фільми жахів


Психологи стверджують, що такі персонажі як Фредді Крюгер подбають про стабілізацію психічного здоров’я глядачів.

№40 (1546) 02.10—08.10.2021
6370

Люди по-різному реагують на страшне кіно. Одні люблять цей жанр, інші бояться переглядати подібне. Несподіваний позитивний ефект від перегляду хорорів виявили психологи з Університету Чикаго.


Американські вчені рекомендують не відмовлятися від переглядів фільмів жахів, адже вони можуть принести користь. Виявляється, що страшне кіно допомагає справлятися з розладами.

Перегляд фільмів і серіалів у жанрі жахів допомагає деяким людям перемогти страх і хвилювання в реальному житті.

За словами фахівця Чиказького університету Колтай Скрівнера, страх — це еволюційний механізм, що дозволяє живим істотам рятуватися при зіткненні з різними загрозами. Коли небезпека минає, то наступає реакція розслаблення. Так організм повертається в норму.

У людей з тривожним розладом така система працює несправно. Їхня психіка сприймає повсякденні події як якусь серйозну загрозу, через що пацієнт не може заспокоїтися і відчуває себе приреченим.

Фільми жахів допомагають відвернути мозок від зовнішніх подразників, переключивши увагу на перипетії сюжету. Вони здатні викликати реакції страху й наступного за ним розслаблення в безпечній обстановці.

До того ж фільми жахів також дозволяють тренувати психіку. Вони допомагають людині зрозуміти, що причини її повсякденної тривоги такі ж нереальні, як і чудовиська на кіноекрані.