Закон і Бізнес


На гачку у ВРП


.

№40 (1546) 02.10—08.10.2021
2094

За теорією права відповідальність за правопорушення має наставати максимально наближено до дня його вчинення. Натомість судді вимушені тривалий час очікувати на санкції через завантаження Вищої ради правосуддя.


Аби людина у мантії не перебувала у підвішеному стані невизначений термін, народний депутат Олександр Ткаченко зареєстрував проект «Про внесення змін до статті 109 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№6113).

Лише незнаним корегуванням зазначеної статті він пропонує кардинально змінити обчислення строків застосування дисциплінарних стягнень. Адже і без того ч.11 ст.109 цього закону допускає застосування стягнення впродовж 3 років із дня вчинення проступку. Крім того, у цей строк не враховується тимчасова непрацездатність, перебування судді у відпустці чи тривалість самого дисциплінарного провадження.

Натомість для державного службовця цей період значно коротший: 6 місяців з дня, коли керівник дізнався або мав дізнатися про вчинення дисциплінарного проступку або рік після його вчинення. Для звичайних працівників — взагалі місяць та півроку, відповідно.

Тож нардеп пропонує прибрати бодай сам строк провадження. Це стимулюватиме дисциплінарний орган не затягувати із розглядом провадження та накладанням стягнення.