Закон і Бізнес


Деякі прокурори мають авторське бачення КПК - адвокат


.

29.09.2021 11:56
3526

«Деякі прокурори мають своє авторське бачення норм КПК та обраховують закінчення строків досудового розслідування не так, як написано у законі, а з моменту складання та затвердження обвинувального акта».


Таку позицію в інтерв’ю виданню «Закон і Бізнес» висловив голова комітету з питань антикорупційної політики НААУ Олександр ГОТІН, коментуючи мотиви нещодавного скасування ККС рішення ВАКС про засудження особи до позбавлення волі і закриття кримінального провадження на підставі порушення процесуальних строків у справі №711/3111/19.

«У медійний простір окремі «експерти» з усіх галузей почали надсилати меседжі дискредитації ККС за прийняте рішення, який скасував нібито «кристально чисте» рішення ВАКС. Подача інформації здійснюється з явним обвинувальним ухилом, що, очевидно, має на меті сформувати в широкого загалу уявлення про «незаконність і аморальність» рішення ВС», - зазначає адвокат.

При цьому він нагадав про законодавчо визначений обов’язок суду закрити провадження, якщо прокурор направив обвинувальний акт після закінчення строків досудового розслідування. 

«У ч.1 ст.219 КПК прописано чіткі правила обчислення строків досудового розслідування. Такий строк обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР до дня звернення до суду з обвинувальним актом.

Натомість деякі прокурори мають своє авторське бачення цієї норми КПК. Вони обраховують закінчення строків досудового розслідування не так, як у законі написано, а з моменту складення та затвердження обвинувального акта. У результаті такої грубої процесуальної помилки нерідко надсилають до суду обвинувальний акт після закінчення строків досудового розслідування», - резюмує експерт.

Повністю інтерв’ю О.Готіна можна переглянути за посиланням.

Закон і Бізнес