Закон і Бізнес


Прихована загроза


.

№40 (1546) 02.10—08.10.2021
2788

На сьогодні в Україні все частіше спостерігаються випадки виявлення підроблених документів про вакцинацію від COVID-19. Відсутність відповідальності за такі проступки створює передумови для подальшого розвитку ситуації з фальсифікацією.


Для подолання такої тенденції Урядом розроблено проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» (№6084). За словами очільника міністерства охорони здоров’я Віктора Ляшка, «цей законопроект посилить відповідальність за внесення завідомо неправдивих медичних даних про проведене щеплення і забезпечить зовсім інший рівень відповідальності за маніпуляції з довідками про щеплення».

Відповідно до положень документу за використання особою завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, передбачається штраф у розмірі від 17 до 34 тис. грн. або обмеження волі до 2 років.

Якщо ж до цього доклали руку медичні працівники штраф зростає удвічі та ще й із позбавленням права обіймати певні посади від 1 до 3 років. А за виготовлення таких документів із метою збуту або за збут штраф сягне 170 тис. грн. або позбавлення волі до 3 років.

Утім, в Кабміні не замислюються, чому ж люди віддають перевагу «купленій» вакцинації, а не погоджуються на безоплатну. То, може, замість штрафів для громадян ввести відповідальність для чиновників, які не здатні провести роз’яснювальну роботу?