Закон і Бізнес


Обмін даними 24/7


.

№39 (1545) 25.09—01.10.2021
4034

На сьогодні банки при здійсненні за дорученням клієнтів переказів коштів у гривнях на рахунок отримувача, відкритий в іншому банку, не мають можливості чітко ідентифікувати, чи є така операція валютною. Бракує достовірної інформації щодо резидентності отримувача.


З метою вирішення проблеми Верховна Рада підтримала проект «Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про валюту і валютні операції» (№5851).

Отже, існує ризик невиконання банками функцій агентів валютного нагляду, зокрема в частині невиконання вимог щодо запобігання проведенню валютних операцій, які не відповідають вимогам валютного законодавства (у тому числі заходів захисту в разі їх запровадження НБУ на виконання вимог ст.12 Закону про валюту).

Така ситуація зумовлює необхідність системного підходу до створення для банків належних передумов для повноцінного виконання ними функцій агентів валютного нагляду за валютними операціями в гривнях.

Отже, з набуттям чинності даного акта буде ліквідовано правову колізію, за якої платіжні операції у гривнях за участю нерезидентів належать до валютних. Проте відомості щодо відкритого в банку рахунку в частині резидентності клієнта інформацією про валютні операції не вважаються.