Закон і Бізнес


Справи аграрні

Ділянки — виноградарям, гроші — АПК, найкраще — дітям


.

№39 (1545) 25.09—01.10.2021
Ольга Леонова
3247

У порядку денному чергового засідання аграрного комітету — безпека дитячого харчування, проблема неврегульованості земельних відносин з виробниками винограду та розкрадання коштів, виділених на аграрний сектор.


З турботою про найдорожчих

Чіткі та суворі вимоги до молока для дитячого харчування; заборона використовувати ароматизатори, барвники, консерванти, стабілізатори та інші речовини, що впливають на його якість; поява визначень понять «дитяча суміш початкова», «дитяча суміш для подальшого годування», «дитяче харчування»; дозвіл на рекламу дитячого харчування тільки в спеціалізованих виданнях із науковим обґрунтуванням. Усе це передбачено в законопроекті.

Законодавство України у сфері дитячого харчування має відповідати вимогам законодавства Європейського Союзу. Тож Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики й заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький з відповідними пропозиціями, зауваженнями та напрацюваннями підтримали проект №4554, що має все це врахувати.

За словами його ініціатора, народного депутата від «Слуги народу» Марії Мезенцевої, «прийняття проекту сприятиме створенню умов для забезпечення дітей безпечним та якісним дитячим харчуванням; розширенню на ринку України асортименту дитячого харчування; підвищенню рівня інформованості споживачів і здійснення ними більш свідомого вибору відповідного дитячого харчування».

Реконструкція понівеченого

Виноградарство в Україні має багатовікову історію. Найбільші площі виноградників були в 1960-х роках і сягали близько 400 тис. га. Проте сьогодні їх площа скоротилася майже вп’ятеро та продовжує скорочуватися.

Відстежується тенденція занепаду. Українські виноградарі зіткнулися з низкою проблем. Окрім негативних кліматичних змін, засаджень низькосортних видів та неефективного виробництва винограду, є проблеми й із землею під виноградники.

По-перше, строк договору оренди ділянок становить усього 7 років, що є катастрофічно малим терміном для окупності затрачених ресурсів на вирощування культури.

По-друге, не врегульоване питання відшкодування користувачу паю його витрат, здійсненних на посадку та в ході догляду за виноградниками, а також завданих збитків у разі дострокового припинення права користування земельною ділянкою.

Голова профільного комітету відзначив, що «галузь виноградарства треба активно розвивати». Необхідні напрацювання з вирішення цих двох питань та стимулювання розвитку виноградарства в Україні лягли в основу законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів (№2064).

Тому пропонується встановити мінімальний строк у 25 років для користування земельними ділянками під виноградники або для їх закладання. У разі, якщо власник ділянки зажадає розірвати договір оренди, то орендар зможе претендувати на компенсацію у випадку його дострокового припинення.

Комітет одноголосно підтримав зміни, пропозиції, зауваження та напрацювання до документа й рекомендував парламенту схвалити його в другому читанні.

Ні копійкою менше!

У проекті держбюджету на 2022 рік, поданого Кабміном, пропонується зменшити видатки на 100 мільйонів гривень за програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників». Тобто 4,4 млрд замість 4,5 млрд грн. цьогорічних.

Голова комітету не приховував обурення: «Це ганебна цифра».

Тому комітет одноголосно підтримав збільшення фінансування за програмою на додаткові 6,7 млрд грн. Тобто загальна сума становитиме 11,1 млрд грн., що, на думку членів комітету, є більш справедливим.

Загалом комітетники вважають, що рівень підтримки аграрного сектору не повинен бути нижчим за 1% ВВП. Зазначені кошти мають спрямовуватися на державну підтримку розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції, фінансову підтримку фермерських господарств, державну підтримку страхування сільськогосподарської продукції та багато іншого, необхідного для розвитку АПК.