Закон і Бізнес


Безправна місія

Охочим кандидувати до ЕР запропонують пройти співбесіду


.

№39 (1545) 25.09—01.10.2021
АНАСТАСІЯ КУЛІШ
3431

Кандидати, котрі братимуть участь у доборі на посаду члена етичної ради, при бажанні зможуть особисто пояснити членам Ради суддів, якою бачать свою місію поряд з міжнародними експертами, за якими поки що залишається право вирішального голосу. Можливо, претенденти пояснять «самоврядникам», чому зголосилися на роль весільних генералів.


Запрошення на тих же умовах

Члени РСУ затвердили положення про проведення добору на посаду члена ЕР для формування списку кандидатів до першого складу останньої за квотою РСУ. Засідання відбулося 21 вересня в режимі ZOOM-конференції, на ньому були присутніми 27 членів ради.

«Мною по можливості були враховані всі правки, які надходили. Зараз нам потрібно безпосередньо визначитися з датами подання кандидатами документів для участі в доборі», — звернувся голова РСУ Богдан Моніч до кворуму. Спочатку очільник органу суддівського самоврядування пропонував розпочати прийом документів 27 вересня, аби до того, як положення опублікують, кандидати мали час на їх збір й підготовку.

«Нагадаю: на жовтень припадає велика кількість вихідних, фактично з 14-го до 17-го числа. Думаю, часу буде достатньо, з огляду на ті строки, які ми анонсували», — розмірковував голова РСУ. Проте його колега Єгор Краснов пропонував стартувати з 22 вересня — з наступного дня після засідання: «Чим раніше, тим краще. Давайте не затягувати».

«Так, дійсно, одного місяця має цілком вистачити, — підтримав пропозицію Б.Моніч. — Ураховуючи те, як подавали документи на конкурсну комісію наші колеги».

Тут очільник РСУ мав рацію, орган хоч і визначився з бажаючими добирати членів Вищої кваліфікаційної комісії, проте станом на початок вересня охочих було усього два. Тож, аби запропонувати від себе необхідних трьох кандидатів, прийом документів довелося подовжувати. Проте охочих долучитися до «очищення» Вищої ради правосуддя у складі ЕР минулого разу було й того менше.

Не дивно, адже закон №1635-ІХ, що серед іншого стосується порядку обрання на посади членів ВРП, виписаний таким чином, що повністю нівелює роль суддівського корпусу — для ухвалення рішення етична рада не потребує жодного голосу від суддів.

«По суті, передбачено, що існує така теоретична можливість, що голос представників судової влади взагалі не матиме жодного значення при ухваленні рішень», — розмірковував про вади певних положень законопроекту Б.Моніч одразу після попереднього засідання РСУ 13 вересня.

Перемовини без результату

Нагадаємо, що в той день раді так і не вдалося делегувати трьох кандидатів від суддів або суддів у відставці до складу ЕР. Ніхто із 4 охочих самовисуванців не спромігся подолати бар’єр бодай у 5 голосів від членів РСУ. Тоді ж громадські організації проголосили про зрив руками «самоврядників» суддівської реформи, а зустріч в Офісі Президента охрестили «викликом на килим». Хоча насправді її було ініційовано Головою Верховного Суду Валентиною Данішевською.

Вона намагалася попередити владу про неминучі наслідки, що можуть потягнути за собою необдумані й поспішні кроки у впровадженні цієї чергової «реформи». Тож по суті для кандидатів, яких повторно запросили податися до РСУ, нічого не змінилося. Навряд за цей короткий і такий рясний на вихідні й державні свята місяць законотворець пристане бодай на якість пропозиції суддівської спільноти, змінивши хоча б процедуру голосування й ухвалення етичною радою рішення.

Звісно, судова влада намагається уберегти своїх кандидатів до ЕР від ролі мовчазних безголосих членів: «Саме тому РСУ також ухвалила рішення звернутись і до суб’єктів законодавчої ініціативи. Насправді це можуть бути зміни у вже діючому законі. Наприклад, можна сформувати ЕР за тим принципом, що й конкурсну комісію. Тобто зберегти і переважне право міжнародних експертів, і голос суддівської спільноти. Принаймні суддя має прийти на її засідання, аби висловити свою позицію та ухвалити рішення, а не просто бути присутнім заради кворуму», — наголошував у коментарі «ЗіБ» на необхідності змін Б.Моніч.

Проте поки перемовини суддівської влади з законотворцями і гарантом не зрушили з мертвої точки. Можливо, 8 жовтня, якщо на поступки все ж не підуть, ВС усе ж наважиться сказати своє слово стосовно необхідності звернення до Конституційного суду, зокрема, і з приводу легітимності ЕР.

А поки рада оголосила про початок проведення добору на посаду члена ЕР та встановила дедлайн для подання документів — до 21 жовтня включно. Відсвяткуємо Покрову і День захисників України, після чого й побачимо, скільки бажаючих пристало на чинні дотепер умови.