Закон і Бізнес


Закон і Бізнес №39/2021. Анонс публікацій


.

24.09.2021 16:59
2302

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» №39 (1545), 25 вересня – 1 жовтня 2021 р.


Під лозунгами «Диктатура!» та в супроводі поправочного спаму пройшов розгляд у другому читанні президентської ініціативи, яку просувають під гаслом ліквідації олігархічної системи в Україні. Журналіст «ЗіБ» Лев Семишоцький в матеріалі «Олігархат — на мушці» розповідає про те, як і якою ціною у Верховній Раді приймали так званий закон про деолігархізацію.

Дозволити бізнесу видобувати та продавати сировину в обхід Держгеонадр, прикриваючись паводками, увезення в країну «євроблях» у необмеженій кількості й без оподаткування може допомогти особам з інвалідністю… Які ще корупційні ініціативи потрапили в рейтинг цього тижня? Читайте в матеріалі Ірини Карвай «Розмитнення, надра й жебраки» на сторінках «ЗіБ».

Чи сприймають у суді креативні докази адвокатів у податкових спорах? Який відсоток суддів має фіскальну свідомість і що із цим робити? Як успішно доводити реальність операції, навіть маючи проблемних контрагентів? З думками правників із цього приводу, висловленими  на «Legal tax day: Велика розмова про податкові спори», ви можете ознайомитися в матеріалі Любові Золотої «Від реальної операції до перемоги».

Виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань правової політики відбулось у Херсоні. Цього разу розгляд законопроектів відклали на потім. А у ВР, РСУ, ВРП та ДСАУ рахували, скільки залишиться судів і грошей на них. Про які нагальні питання судової влади говорили та до яких висновків дійшли – читайте в матеріалі Вікторії Якуші «Складна математика».

Якщо Рада суддів і Верховний Суд і надалі блокуватимуть утілення в життя настанов наших міжнародних партнерів, то їх очікують усілякі негаразди. Які санкції обіцяють «суддівській мафії», якщо та не віддасть етичний нагляд іноземцям – дізнавайтеся в матеріалі Ореста Гамського «ЦеПКи санкцій».

Кандидати, котрі братимуть участь у доборі на посаду члена етичної ради, при бажанні зможуть особисто пояснити членам Ради суддів, якою бачать свою місію поряд з міжнародними експертами, за якими поки що залишається право вирішального голосу. Можливо, претенденти пояснять «самоврядникам», чому зголосилися на роль весільних генералів. Яку співбесіду запропонують пройти охочим кандидувати до ЕР розповідає Анастасія Куліш у статті «Безправна місія».

Судді господарської юрисдикції та представники банківської сфери провели спільний форум, під час якого намагалися виокремити проблеми судового захисту в банківській сфері та перспективи розвитку такого захисту. Фіктивне банкрутство та його рекриміналізація, інвестиційний клімат і баланс інтересів — усе це характеризує сьогодні економіку країни. Чому банкрут без суду не банкрут та чого бояться іноземні кредитори в українських судах? Відповідь шукайте в матеріалі «У зоні ризикованості» Ігора Новікова.

ВР має законодавчо забезпечити реалістичну перспективу звільнення осіб, засуджених до довічного позбавлення волі, від подальшого відбування покарання. Обґрунтування цієї позиції читайте в матеріалі «Залишити двері відкритими» на сторінках «ЗіБ».

На початку вересня міністр внутрішніх справ Дмитро Монастирський репрезентував ключові проекти, які реалізовуватимуть за його керівництва. Одним із пріоритетних напрямів визначено прискорення впровадження інформаційної системи Сustody Records. Що це дасть і кому вона піде на користь? СТАНІСЛАВ СВИРИДЕНКО, адвокат, к.ю.н, дає відповідь на це питання у статті «Воля та сваволя, або Які норми КПК допоможуть протидіяти завідомо незаконному затриманню».

Уряд має на меті оновити законодавче визначення терористичної організації, порядок визнання її такою та уповноважити Службу безпеки вести перелік цих ТО. Однак існує висока ймовірність, що під виглядом благих намірів у національний правопорядок буде несвідомо закладено бомбу уповільненої дії. І на ній можуть «підірватися» суб’єкти підприємницької діяльності та їхні керівники. Як правоохоронні органи, озброєні новим інструментом тиску, зможуть впливати на законний бізнес розповідає ЮРІЙ НІКОЛАЄНКО, помічник адвоката Адвокатського бюро «Євгена Пеліхоса» в матеріалі «У широкому колі «терористів».

Бути посадовою особою — подвійна відповідальність. І це лише здається, що відповідальність особи разом з посадою приходить та йде. Бо особам, пов’язаним навіть з ліквідованим банком, доведеться нести ярмо майнової відповідальності невизначений час. У своїй статті «Душа без гроша» Тимофій Михалков висловлює припущення, що особі, пов’язаній з банком, потрібно бути безхатьком, щоб не стати довічною жертвою ФГВФО. Шукайте матеріал на сторінках газети «Закон і Бізнес».

У системі правовідносин «кредитори — боржники» нерідко трапляється, що останні намагаються всіляко ухилитися від розрахунків за зобов’язаннями. Віднедавна Верховний Суд став на захист перших. Утім, від нової практики можуть постраждати взагалі треті особи. ЮРІЙ ДЕМЧЕНКО, адвокат, заступник голови та керівник секції з питань захисту ділової репутації комітету з цивільного права та процесу НААУ в матеріалі «Зворотний бік фраудаторності» пояснює, чому після рішення ВС будь-який правочин щодо відчуження майна може бути підданий сумніву та оскаржений.

Адвокати настільки уважно стежать за тим, аби зберігалась єдність судової практики, що будь-яке рішення, котре порушує її, відразу ж викликає резонанс. Про порушення процесуальних строків, антикорупційні ініціативи та норми Кримінального процесуального кодексу на прикладі однієї справи, що викликала резонанс в юридичній спільноті, Ігор Новіков спілкувався з головою комітету з питань антикорупційної політики НААУ Олександром ГОТІНИМ. «Нам пропонується запобіжник від скасування рішень ВАКС на кшталт чергового «судового реформування» ВС» - поділився посадовець з журналістом «ЗіБ».

Закон і Бізнес