Закон і Бізнес


Три в одному


Учасники VХарківського міжнародного юридичного форуму. Фото - сторінка Вищої ради правосуддя у Facebook

№39 (1545) 25.09—01.10.2021
4909

Створити єдиний кодекс у трьох книгах під назвою «Кодекси карного законодавства» або «Кодекси законів про карну відповідальність». Таку пропозицію висунув член Вищої ради правосуддя, д.ю.н. Віктор Грищук.


Таку думку він озвучив під час засідання тематичної секції «Проект нового Кримінального кодексу України у вимірі верховенства права» у рамках V Харківського міжнародного юридичного форуму. Він проходив у Національному юридичному університеті ім.Ярослава Мудрого. Як повідомляє прес-служба ВРП, загалом у ньому взяли участь представники близько 30 країн.

Загалом, наукою кримінального права та світовою кодифікаційною практикою доведено, що наріжним має стати принцип гармонійного і одночасного проведення чергової кодифікації трьох галузей кримінального законодавства: матеріального, процесуального та виконавчого. Стосовно карного матеріального кодексу В.Грищук зазначив, що доцільно зберегти його поділ на дві частини — «Загальну» і «Спеціальну».

Водночас, член ВРП звернув увагу, що в розд. 4.5 «Злочини проти волі і гідності людини» відсутній склад злочинів «Наклеп» та «Образа». На його переконання, відмова від кримінально-правового захисту гідності людини в цій частині не узгоджується з курсом України на інтеграцію в європейське співтовариство. Мовляв, там кримінальні кодекси передбачають відповідальність за посягання на ці цінності.