Закон і Бізнес


Неправомірний контроль


.

№39 (1545) 25.09—01.10.2021
2805

Публічні коментарі можуть розцінюватися як неправомірний вплив на представників судової влади. У Вищій раді правосуддя на це звернули увагу посадовців Славутицької міської ради.


Нагадаємо, судді Вишгородського районного суду Київської області Ірина Котлярова, Марина Баличева та Олексій Рудюк звернулися до ВРП (№2346/0/6-21) з повідомленням про втручання у їхню діяльність під час розгляду кримінального провадження. Воно полягало в розміщенні на офіційному сайті Славутицької міської ради публікації та коментуванні посадовцями прийнятого судового рішення. Також чиновники вирішили звернутися до нардепа із проханням взяти під особистий контроль хід розгляду кримінального провадження.

У ВРП зазначили, що негативна оцінка рішень суддів порушує конституційний принцип незалежності судової влади. Тому сам факт надання публічних коментарів щодо конкретної справи, розгляд якої ще не завершено, завдає шкоди авторитету представників правосуддя. Крім того, чинним законодавством до повноважень нардепа не віднесено здійснення контролю за розглядом кримінальних проваджень.

ВРП у своїх рішеннях неодноразово наголошувала, що представникам інших гілок влади слід утримуватися від будь-яких заяв, що можуть бути сприйняті як тиск на діяльність судових органів. Адже необґрунтовані заяви політиків, посадових осіб державної влади та місцевого самоврядування впливають на рівень довіри до правосуддя.

Залишається відкритим питання як у Славутицькій міській раді відреагують на рекомендації від ВРП. Цілком можливо, що і тут не обійдеться без публічного коментування.