Закон і Бізнес


ВР визначилася із ознаками олігархів – ухвалено закон


.

23.09.2021 15:36
2755

Сьогодні, 23 вересня, Верховна Рада ухвалила Закон «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».


За таке рішення проголосували 279 народних депутатів із 379, зареєстрованих в сесійній залі, передає «Закон і Бізнес».

Законом визначено правові та організаційні засади системи запобігання впливу олігархів та пов’язаних із ними осіб на національну безпеку, а також зміст та порядок застосування відповідних заходів реагування.

Олігархом тепер вважається фізична особа, яка одночасно відповідає таким ознакам:

- бере участь у політичному житті;

- має значний вплив на засоби масової інформації;

- є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який після дня введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку відповідно до Закону України "Про захист економічної конкуренції" та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище;

- підтверджена вартість активів особи (та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Розрахунок вартості активів здійснюється сукупно за розмірами активів особи та суб'єктів господарювання, де вона виступає бенефіціаром. При розрахунку вартості таких активів не враховуються активи, що належать особі у засобах масової інформації.

Рішення про визнання особи олігархом буде РНБО та включатиме їх до Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті на своєму сайті.

Особам, включеним до Реєстру олігархів, заборонятиметься:

- здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій відповідно до Закону України "Про політичні партії в Україні";

- бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації об'єктів великої приватизації;

Крім того, олігархи зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. А публічні службовці найвищого рангу, зі свого боку, зобов’язані подавати декларації про контакти з олігархами, у якій необхідно викладати зміст таких розмов. Ця вимога, зокрема, стосується народних депутатів, Президента, Генпрокурора, суддів КСУ, членів Вищої ради правосуддя, голів держадміністрацій та омбудсмена.

Закон і Бізнес