Закон і Бізнес


Покладена відповідальність


.

№39 (1545) 25.09—01.10.2021
7888

У результаті ДТП було пошкоджено транспортний засіб. Страхова компанія, в якій винуватець застрахував свою цивільно-правову відповідальність, відшкодувала потерпілому вартість відновлювального ремонту.


Проте внаслідок ДТП знизилась і ринкова вартість пошкодженого автомобіля, а отже, потерпілий утратив товарну вартість авто.

Втрата товарної вартості означає зменшення вартості транспортного засобу, викликане передчасним погіршенням товарного вигляду автомобіля в результаті зниження міцності й довговічності окремих деталей та захисних властивостей покриттів унаслідок ДТП й подальшого ремонту.

Страховик згідно із законом не відшкодовує потерпілому величину втрати товарної вартості авто. У зв’язку із цим потерпілий звернувся до винуватця ДТП, щоб той відшкодував утрату товарної вартості та моральну шкоду. Однак винуватець відмовився, у зв’язку із чим було подано позов.

Суд відхилив посилання винуватця на те, що, оскільки його відповідальність була застрахована, покладення на нього обов’язку щодо відшкодування шкоди в межах страхового відшкодування є неприпустимим. Вартість відновлювального ремонту пошкодженого транспортного засобу не є тотожною з величиною втрати товарної вартості автомобіля. У той же час утрата товарної вартості є реальними збитками, понесеними потерпілим.

На підставі зазначеного суд дійшов висновку, що шкоду, пов’язану з утратою товарної вартості ТЗ, страховик не відшкодовує, вона підлягає стягненню з особи, винної в ДТП.

Інтереси позивача представляли адвокати об’єднання «Вишневий та партнери».