Закон і Бізнес


Гарантії справедливості


.

№39 (1545) 25.09—01.10.2021
3577

Суддя Вищого антикорупційного суду задовольнив скаргу адвоката Євгена Пеліхоса в інтересах Миколи Азарова і скасував рішення прокурора САП щодо скарги на недотримання розумних строків досудового слідства.


На даний момент НАБУ досі «розслідує» справу стосовно колишнього Прем'єр-міністра. Досудове слідство триває майже 9 років у частині подій, що нібито мали місце більше 10 років тому. По суті, за словами Є. Пеліхоса, бюро в цій справі виступає в ролі держателя матеріалів ГПУ щодо М.Азарова.

Адвокат зазначив, що в даній ситуації у сторони захисту є правові механізми для визнання бездіяльності прокуратури незаконною у тих справах, де роками нічого не робиться з боку сторони обвинувачення. Хоча за всіма процесуальними строками, в тому числі розумними, САП зобов'язана або передати обвинувальний акт до суду, або припинити провадження.

«Залишається надія, що судова практика, яку в даному питанні наразі формує ВАКС, і яка так необхідна для гарантованого захисту прав людини, буде поширена у всіх судах в Україні. Тоді кожна людина матиме не тільки гіпотетичне право, але й реальну можливість для своєчасного та неупередженого розгляду його справи», — прокоментував Є. Пеліхос.