Закон і Бізнес


Судді та банкіри узгоджували практику розгляду справ за участю банків


.

17.09.2021 21:18
3119

Вперше у Києві пройшов спільний Форум «Судовий захист у сфері банківських послуг в умовах ринкової економіки. Перспективи та сучасний стан», організований Національною асоціацією банків України та Асоціацією суддів господарських судів України.


У фокусі форуму було всебічне обговорення актуальних та гострих практичних питань застосування правових позицій Верховного Суду, норм матеріального та процесуального права при розгляді справ за участю банків.

Для досягнення конструктивного взаємного бачення на існуючий стан судового захисту зібралися судді ВП ВС, КГС ВС, голови апеляційних та місцевих господарських судів, НБУ та представники топових банків, Американської торговельної палати в Україні, Європейської Бізнес Асоціації, Фонду гарантування вкладів, Асоціації арбітражних керуючих та  національних експертів проекту ЄС «Право-Justice».

З вітальним словом до учасників форуму звернулися заступник Голови Верховного Суду, Голова Касаційного господарського суду ВС Богдан ЛЬВОВ, Секретар Великої Палати ВС Всеволод КНЯЗЄВ, Голова Асоціації суддів господарських судів України, голова Південно-західного апеляційного господарського суду Наталія БОГАЦЬКА, Виконавча директорка Незалежної Асоціації Банків України Олена КОРОБКОВА, координатор Проекту ЄС «Право-Justice» Довідас ВІТКАУСКАС та в.о. Голови НААКУ, голова Комітету ЄБА Олександр БОНДАРЧУК.

Форум складався з трьох сесій:

І - Законодавство, що регулює правовідносини у банківській сфері та судова практика. Способи захисту порушених прав.

ІІ - Юридичні аспекти укладання та забезпечення виконання договорів у сфері банківської діяльності. Правові позиції Верховного Суду.

ІІІ - Ліквідація, реорганізація банків. Банкрутство боржників. Актуальні питання виконання судових рішень.

Для представників суддівського корпусу, профільних асоціацій, фінансового ринку, юридичної та банківської спільноти сьогоднішній захід став ще одним майданчиком для обміну досвідом і напрацьованою практикою, обговорення новацій та пропозицій для удосконалення законодавства та підвищення ефективності судового захисту.

Існує ще низка актуальних питань в області судового захисту у сфері банківських послуг, які слід ретельно досліджувати та обговорювати всією юридичною спільнотою, тому є сподівання, що подібні заходи стануть ще масштабнішими та цікавими для широкого кола представників суддівського корпусу, юридичної, банківської, бізнес- та наукової спільноти.

За результатом заходу вдалося досягти домовленостей, що в подальшому питання, які стосуються суддівської практики, будуть опрацьовані НАБУ спільно із АСГСУ для організації пошуку спільних рішень разом із судовим корпусом.

Закон і Бізнес