Закон і Бізнес


«Тіньова» субсидія


№38 (1544) 18.09—24.09.2021
2307

Чим ближче опалювальний сезон, тим більше українців замислюються над тим, а чи будуть вони спроможні оплачувати комунальні послуги. Подумали про це й окремі народні обранці.


Вони зареєстрували проект закону «Про порядок призначення житлових субсидій домогосподарствам на житлово-комунальні послуги, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (№6031).

Чинний порядок призначення субсидій залишає в розпорядженні пенсіонера, який живе один та отримує пенсію у 1854 грн., лише 1669,5 грн. І це при тому, що у липні цього року фактичний розмір мінімальної пенсії за віком склав 2776 грн. Та ще й кожні півроку наново збирати довідки. 

Тому автори проекту пропонують кілька ключових новел. Зокрема, призначати субсидію одразу на 12 місяців. Для визначення суми субсидії враховувати середньомісячний дохід членів домогосподарства за повних два квартали перед двома місяцями звернення за її призначенням. При цьому не брати до обрахунку одноразові доходи.

Закладені зміни й у критеріях для призначення субсидії. Наприклад, якщо у будинку зареєстровані лише працездатні особи, вони повинні платити не більше 15% вартості комунальних послуг від суми сукупного доходу, що перевищує 2 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. І 10% — якщо в цьому помешканні також зареєстровані дитина, особа з інвалідністю чи непрацездатна особа.

Втім, враховуючи, що автори самі ж порахували додаткові витрати з бюджету (у середньому 2,5 млрд грн. на місяць), то навряд чи Уряд погодиться на такий крок. Навіть якщо, як пропонують автори, спрямує на цю програму гроші, що вдасться повернути з тіні. Та й домовленості з іноземними партнерами передбачають рух у бік скорочення такої допомоги.