Закон і Бізнес


Табу на друк


№38 (1544) 18.09—24.09.2021
3034

Попри бурхливий розвиток електронної комунікації, паперові документи все ж залишаються більш надійними: є печатка, підписи, погодження. Чи можна обійтися зовсім без них?


Подібний експеримент вирішили провести в хорватському Дубровнику. Тут держслужбовці взагалі перестануть роздруковувати документи. Точніше, з їх кабінетів просто зникнуть принтери, щоб не вводити чиновників у спокусу.

Тепер співробітники місцевих держустанов будуть змушені зберігати і передавати документацію тільки в електронному вигляді. Правда, не виключено виникнення проблем у тому випадку, коли доведеться комунікувати з «зовнішнім світом», де все ще паперовому документу довіряють більше, ніж віртуальному.

Така ініціатива стала частиною масштабної програми міста щодо захисту навколишнього середовища та підвищення екологічної стійкості державних структур.

Крім того, на організованих за участю мерії заходах не будуть використовувати чимало пластикових виробів, наприклад пляшки та повітряні кулі.

Прикметно, що Дубровник став першим муніципалітетом Хорватії, який запустив таку програму. У такий спосіб місцева влада намагається зробити свій внесок у захист екології.