Закон і Бізнес


Квест чотирьох «F»

Що й де можна збирати в Англії без ризику для себе


Коли англієць йде в ліс, для нього головне не результат, а сам процес збирання.

№38 (1544) 18.09—24.09.2021
2920

Вересень — саме час, щоб піти в ліс і зайнятися стародавнім промислом — збиранням. Плодів, ягід, просто осіннього листя чи квітів і, звичайно ж, грибів.


В Англії XVII ст., наприклад, їстівність грибів викликала великий сумнів. Десь у 1630 році лікар з міста Бат на ім’я Томас Веннер розправився з грибами швидко і радикально: «Немає такої пори року, віку людини або температури, коли б вони годилися в їжу».

Згодом англічане теж полюбили гриби, і не проти восени відправитися в лісову гущавину на їх пошуки. З огляду на те що земля в Сполученому Королівстві обов’язково хоч комусь таки належить, виникає резонне питання: а чи можна збирати гриби на приватній власності, пише Бі-Бі-Сі?

Скажімо так: якщо ви маєте право на цій землі перебувати (наприклад, через неї прокладено офіційно зазначену пішохідну стежку), то можете збирати.

Згідно із загальним (прецедентним) правом, цілком законно притягти з лісу щось із чотирьох «F»: фрукти (Fruits), листя (Foliage), гриби (Fungi) і квіти (Flowers). Однак, якщо ви не хочете опинитися по неправильну сторону закону, переконайтеся для початку, що обрані вами представники живої природи не входять до списку охоронюваних видів, інакше жодні чотири «F» вас не врятують.

Величезна кількість британських колючих огорож вирощено з кущів ожини і малини. Ніхто не забороняє вам під час неспішної прогулянки пригальмуватися і покуштувати ягоду-другу.

Та найголовніше: ви можете збирати ті ж гриби виключно для себе (до
1,5 кг), але не на продаж.