Закон і Бізнес


Про припинення юрособи


№38 (1544) 18.09—24.09.2021
4289

Запис про припинення юридичної особи не є беззастережним доказом того, що вона більше не існує. Але якщо процедуру ліквідації не було проведено належним чином, внесення до реєстру такого запису не тягне припинення юрособи.


Велика палата Верховного Суду, розглядаючи справу №916/964/19, відзначила, що процедура ліквідації юрособи також містить низку обов’язкових дій: погашення кредиторської заборгованості, відчуження активів, звільнення працівників, передання документів до архіву тощо. Лише після вчинення цих дій і подання державному реєстратору відповідних документів у реєстр вноситься запис про припинення юрособи, а не запис про скасування її державної реєстрації.

Скасування державної реєстрації ОСББ (реєстраційного запису) за рішенням суду не є тотожною самій ліквідації юрособи, яка відбувається в порядку, передбаченому п.2 ч.1 ст.110 Цивільного кодексу, і не призводить до припинення ОСББ з огляду на вимоги ст.25 закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осібпідприємців та громадських формувань».

Тож ВП ВС відступила від правового висновку про те, що скасування державної реєстрації ОСББ за рішенням суду не може ототожнюватися із самою ліквідацією юрособи. Тому звернення особи з позовом про скасування державної реєстрації ОСББ є підставою для закриття провадження за відсутності юридичного спору. Адже така вимога не призведе до поновлення прав і законних інтересів співвласника ОСББ. Найімовірніше, такий позов буде свідчити про втручання суду в діяльність ОСББ та порушення інтересів інших його співвласників, що є недопустимим.