Закон і Бізнес


Українці не задоволені судовою реформою – опитування


15.09.2021 14:55
2933

56,4 % українців не влаштовує судова реформа в тому вигляді, у якому вона проводиться владою. Вони також вважають недостатніми зусилля Президента України щодо її впровадженя. І лише 26% українців підтримують ідею, що відбором суддів мають займатися представники громадськості.


Про це свідчать результати соціологічного дослідження "Ставлення українців до української судової системи", проведеного компанією "Active-Group" за підтримки "Future Research Fundation", передає «Закон і Бізнес».

Українці не підтримують реформування судової системи за рецептами грантових структур, а натомість виступають за впровадження в Україні суду присяжних. 64,9% опитаних позитивно ставляться до цієї ідеї. А 65,9% вважають, що присяжні виносять більш справедливі рішення в складних випадках.

Українські експерти поділяють таку думку.

"Проблеми української судової системи не вирішити участю міжнародних експертів. Про це свідчить приклад антикорупційних органів, які були створені на іноземні гранти і при іноземному участі ... Довіра до недосконалої українській судовій системі зараз в 1,5 рази вище, ніж до новостворених антикорупційних структур ", – нагадав під час презентації результатів дослідження експерт Віктор Скаршевський.

На його думку, причина цього – неефективність і нездатність нових антикорупційних органів виправдати ті бюджетні гроші, які на них витрачаються. Експерт зазначає, що немає причин очікувати, що реформована за західними лекалами судова система буде більш ефективна.

Соціологи відзначають, що люди більш схильні покладатися в цьому питанні тільки на себе.

"Є запит громадян на пряму участь, у тому числі в тому, як формуються суди і як формуються правоохоронні органи", – розповів під час презентації дослідження засновник компанії "Active-Group" Андрій Єременко. Також він зазначив, що бажання українців брати питання встановлення справедливості в свої руки поширюється навіть на можливі прямі вибори шерифів.

Нагадаємо, що судова реформа не передбачає впровадження суду присяжних або вибори суддів українцями. Але впроваджує участь міжнародних експертів з правом вирішального голосу у формуванні Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Списки кандидатів до цих комісій раніше публікував «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес