Закон і Бізнес


НАЗК звинуватило РСУ у порушенні Конституції


.

15.09.2021 11:35
2983

Рада суддів України взяла на себе повноваження надавати суддям роз’яснення щодо конфлікту інтересів. Однак відповідні повноваження відповідно до Закону про запобігання корупції має виключно Національне агентство з питань запобігання корупції.


Відповідний лист про усунення порушення антикорупційного законодавства в діяльності Ради суддів з вимогою не перебирати на себе повноваження законодавчої влади голова НАЗК Олександр Новіков надіслав голові РСУ Богдану Монічу, передає «Закон і Бізнес».

В НАЗК нагадали, що Верховна Рада у Законі «Про запобігання корупції» визначила, що виключно НАЗК має повноваження надавати роз’яснення щодо конфлікту інтересів (п. 15 ч. 1 ст. 11). Однак РСУ вирішила знехтувати цією нормою та надала собі повноваження надавати відповідні роз’яснення суддям у Порядку здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів та представників судової системи та його врегулювання.

Водночас, зазначають в НАЗК, Закон «Про судоустрій і статус суддів» не надає РСУ таких повноважень. З цього антикорупціонери роблять висновок про те, що РСУ своїм рішенням привласнила повноваження законодавчої влади, не надані їй Конституцією та законами України, чим порушила положення статей 6 та 19 Конституції.

Роз’яснення РСУ можуть ввести суддів в оману та призвести до вчинення ними правопорушень, переконані в НАЗК. Бо судді, які отримали роз’яснення від РСУ будуть вважати, що дотримуються всіх вимог закону. Натомість вони можуть діяти, маючи реальний конфлікт інтересів, що є підставою для визнання особи недоброчесною.

Повний текст листа НАЗК можна переглянути за посиланням.

Закон і Бізнес