Закон і Бізнес


Уряд установив нові карантинні норми. Що зміниться?


14.09.2021 15:48
3082

COVID-сертифікати стануть «жовтими» і «зеленими» та даватимуть можливість їхнім власникам не дотримуватися карантину. За яких умов тепер допускається робота громадських закладів навіть у «жовтій» та «червоній» епідеміологічних зонах?


Кабінет Міністрів України на засіданні 13 вересня ухвалив зміни до постанов від 9 грудня 2020 р. № 1236 і від 29 червня 2021 р. № 677, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19. Про це повідомляє прес-центр Міністерства охорони здоров’я, передає «Закон і Бізнес».

Зміни передбачають, що тепер COVID-сертифікат матиме дві опції (так звані «жовтий» або «зелений») та міститиме  інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19. «Жовтий» сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а «зелений» свідчитиме про повний курс.

У разі введення жовтого рівня епідемічної небезпеки, якщо не менше 80% учасників та відвідувачів матимуть такі «жовті» або «зелені» COVID-сертифікати,  дозволяється робота навчальних закладів, кінотеатрів, театрів, музеїв, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів, басейнів, та проведення масових заходів, у тому числі релігійних. Якщо ж буде введено червоний рівнень епідемічної небезпеки, їх робота допускатиметься лише якщо всі 100% учасників матимуть «зелений» COVID-сертифікат.

При цьому, керівництву дадуть можливість приймати кінцеве рішення про те, чи  надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватись всіх карантинних обмежень.

Також за новими карантинними нормами особа, що перетинає кордон України, може не проходити самоізоляцію, якщо вона має «жовтий» або «зелений» сертифікат. Це ж стосується й тих, хто прибуває з тимчасово окупованих територій.

МОЗ наголошує, що COVID-сертифікати матимуть кольорові відмітки виключно в цифровому форматі.

Зміни набудуть чинності через 7 днів з моменту публікації (20 вересня).

Закон і Бізнес