Закон і Бізнес


Голова спортивного комітету НААУ Тарас Ламах:

«Адвокати не тільки ходять у суди, а й досить професійно грають у футбол»


Тарас Ламах: «Адвокати не тільки ходять у суди, але і досить професійно грають у футбол»

№37 (1543) 11.09—17.09.2021
ВІКТОРІЯ ЯКУША
3620

11 вересня в Україні відзначається День фізичної культури і спорту. З нагоди цього свята «ЗіБ» вирішив познайомити читачів з головою комітету з питань фізичної культури та спорту, що діє у складі Національної асоціації адвокатів України, Тарасом ЛАМАХОМ.


«Заходи, які проводить наш комітет, є найбільшими в адвокатурі за кількістю учасників»

— Тарасе, чи можна назвати ваш комітет одним з найбільш неформальних підрозділів НААУ? Адже інші вирішують ті правові проблеми, з якими адвокати стикаються на практиці щодня. А ваш, мабуть, створений для того, щоб відволікати адвокатів від усієї цієї рутини?

— Відповідаючи на ваше запитання, зауважу, що не можна назвати наш комітет «неформальним». Він є одним з галузевих у структурі НААУ. Комітет опікується проблемами спортивного права, з яким адвокати, котрі практикують у цій галузі, працюють щодня.

Не знаю, чи є наш комітет найбільшим за кількістю членів, проте можу впевнено сказати, що заходи, які ми проводимо, є наймасштабнішими в адвокатурі за кількістю учасників. Таким, наприклад, є всеукраїнський турнір з футболу серед адвокатів «Кубок UNBA». На нього з’їжджаються команди з усіх областей України, деякі представлені й двома командами.

— Чому саме футбол? Як виникла така ідея?

— Узагалі, історія початку проведення цього турніру досить цікава. Сама ідея виникла в голови Ради адвокатів України Лідії Ізовітової. У розмові зі мною вона запропонувала нашому комітетові організувати всеукраїнський турнір з футболу. Але на той час ми не мали подібної практики, не було команд, ми не розуміли, чи взагалі зможемо зібрати достатньо гравців для формування хоча б кількох команд.

Тож спочатку було вирішено провести, якщо так можна сказати, пробний турнір з футболу серед адвокатів Київщини. Цю ідею було поставлено під сумнів одним з керівників адвокатури Київської області, який заявив мені дослівно: «Тарасе, нічого в тебе не вийде. Адвокати у футбол не грають, вони ходять у суди!». Тому організовувати, у тому числі фінансувати, турнір мені довелося самому.

Але це було того варте! Уже на перший турнір удалося зібрати понад 10 команд практично з усіх районів Київської області. Приїхав фотографуватися й очільник, який сумнівався в тому, що адвокати грають у футбол. Тепер цей турнір має назву Турнір на призи голови Ради адвокатів Київської області.

Після такого успіху проведення всеукраїнського турніру було лише справою техніки. Кожна обласна рада адвокатів делегувала свою команду. Отже, виявилося, що адвокати не тільки ходять у суди, а мають й інші інтереси, зокрема, досить професійно грають у футбол. Підтвердженням цього є те, що за результатами всеукраїнського турніру збірна адвокатів України брала участь у чемпіонаті світу з футболу серед адвокатів MUNDIAVOCAT і двічі ставала чемпіоном світу!

Закінчення на стор.14

 

знайомство

Голова комітету з питань фізичної культури та спорту, що діє у складі НААУ, Тарас ЛАМАХ:

«Адвокати не тільки ходять у суди, а й досить професійно грають у футбол»

Продовження, початок на стор.1

— У чому полягають основні завдання комітету, крім організації спортивних заходів?

— Окрім проведення спортивних заходів, діяльність комітету спрямована на розвиток та удосконалення спортивного права в Україні, яке тільки починає розвиватись. Наразі ми бачимо перспективи у співпраці з Міністерством молоді та спорту, Комітетом Верховної Ради з питань молоді та спорту, фаховими вищими навчальними закладами, спортивними федераціями.

У першу чергу така співпраця, на нашу думку, повинна виражатися в розробці нормативних документів, що регулюють спортивну діяльність. На жаль, на сьогодні найбільш незахищеними з боку закону є тренери різноманітних спортивних шкіл, клубів, які працюють зі спортсменами змагального рівня.

Але існує й інший бік цієї проблематики — неякісна робота людей, які чомусь себе називають тренерами, хоча не мають жодних прав на це. Така практика склалася у модних та популярних зараз фітнес-клубах, які працюють з тими, хто хоче займатися спортом для покращення стану здоров’я, які тренуються не для змагань, а, як кажуть, для себе, і звісно оплачують чималі кошти за такі тренування.

У більшості «тренерів» таких клубів відсутня відповідна кваліфікація. Чомусь вважається за прийнятне, коли такі горе-фахівці на підтвердження своєї кваліфікації отримають нічого не варті і нічим не передбачені сертифікати. Кваліфікація фітнес-інструктора, тренера має бути підтверджена дипломом вищого навчального закладу, встановленого державою зразка, де повинно бути чітко вказано — «тренерська робота». Освітній рівень таких спеціалістів повинен відповідати рівню бакалавра або магістра.

Тому, крім організації спортивних заходів, наш комітет спортивного права та фізичної культури має багато напрямків роботи.

— Пандемія, мабуть, змусила комітет переглянути плани щодо заходів? Які з них не вдалося провести протягом 2020—2021 року? Адже, на відміну від інших комітетів, у вас немає можливості перевести такі заходи в онлайн формат. Чи я помиляюсь, і адвокати, до прикладу, грали в футбол онлайн під час жорстких карантинних обмежень?

— У зв’язку з пандемією нам прийшлося перенести проведення масових спортивних заходів у 2020 році, але вже в цьому році ми успішно провели всі заходи, які були перенесені. Звісно, що проведення більшості спортивних змагань потребують особистої участі, але введення карантинних обмежень не припинило діяльності комітету.

У будь-якому разі проведення онлайн засідань, конференцій, на яких розробляються плани на майбутнє, обговорюються питання щодо роботи із законодавством, не припинялось.

«Спортивні заходи сприяють укріпленню взаєморозуміння, поваги один до одного»

— У суді адвокати часто виступають по різний бік процесу. Чи дозволяє спорт об’єднатися? До прикладу, чи можуть адвокати представляти різні сторони у справі сьогодні, а вже завтра — грати за одну команду?

— Незважаючи на те що дійсно іноді адвокати можуть виступати опонентами в судових засіданнях, у житті вони повинні залишатися колегами, які поважають думку і позицію свого опонента. Професійні суперечки не повинні виходити із залів судових засідань, в тому числі виплескуватись на сторінки інтернет видань, періодичних видань та сторінки соціальних мереж.

Такі випадки не є прийнятними й повинні бути предметом розгляду дисциплінарних комісій. І саме унеможливленню таких випадків, укріпленню взаєморозуміння, поваги один до одного сприяють спортивні заходи, що проводить наш комітет.

— Які б спортивні напрямки вам хотілося розвинути серед адвокатської спільноти? Та які види спорту серед адвокатів є найбільш популярними сьогодні?

— Адвокатура має багато талантів у всіх видах спорту, причому це не тільки початківці, але й ті, які мають в минулому високі спортивні досягнення та звання — кандидати в майстри та майстри спорту, майстри спорту міжнародного класу. З практики скажу, що ми легко збираємо команду в будь-якому виді спорту, яка здатна конкурувати за призові місця будь-якого рівня.

Щорічними вже стали всеукраїнські турніри з футболу, стендової та кульової стрільби, більярду. Команда адвокатури бере участь у змаганнях з яхтингу, боулінгу, у марафонах. У планах проведення турнірів із інших спортивних дисциплін, які цікавлять адвокатів. Найголовнішим є організація та проведення першого всеукраїнського турніру з шахів. Ініціатором його проведення, до речі, виступила також Л.Ізовітова.

— На які заходи, організовані комітетом НААУ з питань фізичної культури та спорту слід очікувати найближчим часом?

— 25 вересня планується проведення всеукраїнського турніру з більярду, присвяченого пам’яті Юрія Грабовського. 16 жовтня пройде всеукраїнський турнір зі стендової стрільби на призи Ради адвокатів Рівненської області. А 24 жовтня команда НААУ Wizz Air Kyiv City Marathon братиме участь у марафоні.

Проте, звісно, усі ці плани — попередні. І дати будуть узгоджуватися відповідно до карантинних обмежень.