Закон і Бізнес


Болюче питання

В електронних лікарняних проставлятимуть відмітки про порушення хворим режиму та алкогольне сп’яніння


Залишається сподіватися, що введення електронних лікарняних збереже бодай трохи здоров’я тим, хто раніше бігав за папірцями та печатками.

№37 (1543) 11.09—17.09.2021
ТИМОФІЙ МИХАЛКОВ
6051

Переплутані літери в листку непрацездатності більше не насняться ні хворим, ні лікарям. Одначе разом із цифровізацією системи видачі лікарняних уведено й ряд інших змін. Тепер версія «Ішов, упав, отямився — гіпс» — не надто переконлива підстава для виплати допомоги.


Стосується кожного

Комітет Асоціації правників України з трудового права провів захід, присвячений електронним лікарняним. Голова підрозділу АПУ Сергій Сільченко в контексті останніх законодавчих змін назвав цю тему такою гарячою, що її важко втримати в руках, та дав визначання в дусі Гіппократа: «Людина — це така істота, яка періодично хворіє». А тому, за логікою речей, питання листків непрацездатності має так чи інакше стосуватися майже кожного.

Член ради комітету АПУ з трудового права Кирило Казак спробував розставити в цьому питанні всі крапки над «і». Спікер одразу ж акцентував увагу на тому, що для введення електронних лікарняних замість паперових законотворці заклали дуже невеликий перехідний період. І хоча стартувати нова система мала вже 1.09.2021, такі зміни в останній момент відтермінували до 1.10.2021.

Медичний висновок, який є підставою для створення лікарняного листа, повинен містити ряд реквізитів. Серед них і визначення категорії такого висновку. До таких категорій належить:

• захворювання або травма загального характеру;

• догляд за хворою дитиною/за хворим членом сім’ї;

• догляд за дитиною у разі хвороби особи, яка доглядає за дитиною;

• карантин;

• обсервація, самоізоляція під час дії карантину з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;

• переведення особи на легшу роботу;

• лікування в санаторно-лікувальному закладі;

• ортопедичне протезування;

• вагітність та пологи.

Також з’явилася можливість проставити відмітку про тимчасову непрацездатність, яка виникла за кордоном. Серед нововведень, які прийшли у систему видачі лікарняних разом з новою електронною формою, зазначення такої особливості як дата та вид порушення режиму лікування. Також передбачена й відмітка про наявність алкогольного та/або наркотичного сп’яніння як причини виникнення тимчасової непрацездатності. Раніше такі реквізити були відсутні й, за словами спікера, їх проставлення в деяких випадках було досить ускладнено, а інколи й неможливо.

За новими правилами е-листок непрацездатності визначено як такий, що сформований програмними засобами Електронного реєстру листків непрацездатності на підставі медичного висновку. Цей е-документ слугує підставою для:

• звільнення від роботи;

• оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності;

• призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

До речі сам реєстр для формування е-лікарняних, бере інформацію з кількох реєстрів. Це Електронна система охорони здоров’я та реєстр Фонду соціального страхування, а також окремі відомості від ряду інших структур.

Якими ж є явні відмінності е-лікарняного від паперового? Очевидно, що, по-перше, вони відрізняються за формою. В електронного листка, на відміну від паперового, відсутня серія, але йому присвоюється унікальний номер. Окрім того, в електронному листку непрацездатності оновились причини непрацездатності.

Однак до електронного листа непрацездатності потрапляє не лише інформація про найменування страхувальника, а його податковий номер. Як зазначив К.Казак, це значно полегшить пошук і дозволить уникнути добре відомих ситуацій із паперовою формою лікарняних, коли одна невірна літера призводила до недійсності такого документа.

Такий електронний листок постійно зберігається в означеному реєстрі та формується лише на підставі медичного висновку. Крім того, період тимчасової непрацездатності за новими лікарняними визначається строками, зазначеними у медичних висновках, які видано в межах одного випадку непрацездатності.

Тобто не буде так, що один лікарняний «закривається», а наступного дня відкривається, наприклад, якщо хворий переходить з амбулаторного на стаціонарне лікування. Відповідно, у Фонду соціального страхування не буде підстав стверджувати, що перші 5 днів лікування має оплачувати роботодавець за кожним листком непрацездатності окремо.

Заради зручності

Порядок отримання е-лікарняного працівником передбачає звернення до відповідного медичного закладу, що в установленому порядку підключений до електронної системи охорони здоров’я. За ним — формування лікарем електронного медичного висновку, а за ним і на його підставі — формування самого електронного лікарняного в реєстрі. Нарешті, працівник має у будь-який зручний для нього спосіб комунікації повідомити роботодавця про формування такого е-лікарняного.

Якими ж повинні бути дії роботодавця з е-лікарняними? Відповідно до ч.1 ст.31 закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», встановлено, що у разі роботи за сумісництвом, за трудовим договором (контрактом) одночасно із здійсненням підприємницької чи іншої діяльності підставою для призначення є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи.

Саме тому, звернув увагу спікер, слід передбачити в документообігу на підприємстві використання роздруківки е-лікарняного. Наразі ж роботодавець і за основним місцем роботи працівника, і за сумісництвом може користуватися відомостями кабінету страхувальника на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

За новими умовами формування лікарняних, працівник зможе перевірити сформований листок непрацездатності з таким переліком атрибутів: номер; дата відкриття; дата закриття; причина непрацездатності. Страхувальник же первинно дістане можливість визначення параметрів пошуку переліку листків непрацездатності застрахованих осіб, які працюють у страхувальника за трудовою книжкою, з таким переліком атрибутів: номер; дата відкриття; дата закриття; РНОКПП застрахованої особи; ПІБ застрахованої особи.

Як підсумували учасники засідання комітету, попри те, що введення е-лікарняних покликане спростити, пришвидшити та зробити більш прозорою систему видачі листків непрацездатності, залишається низка больових точок для успішної реалізації таких змін. До прикладу, у медичній ланці постає питання про можливість лікарів користуватися новим реєстром. Імовірно, для роботодавців нова форма лікарняних не викличе особливих проблем, оскільки бухгалтери вже достатньо «цифровізовані» в інших питаннях.