Закон і Бізнес


Перевиховання класикою


.

№37 (1543) 11.09—17.09.2021
2166

Суд у графстві Лінкольншир на сході Англії засудив ультраправого екстреміста, який вивчав вибухові пристрої, до незвичного покарання. Суддя, схоже, вирішив, що юнак просто читав не ті книжки.


21-річний Бен Джон був викритий в тому, що скачував у Інтернеті ксенофобські матеріали та інструкції для виготовлення вибухових пристроїв. Британська поліція визнала юнака «прихильником ідей переваги білої раси та ідеології неонацизму». Адже на жорстких дисках його комп’ютера виявлено майже 70 тис. документів екстремістського змісту.

Серед матеріалів була і «Поварена книга анархіста» — посібник з виготовлення вибухівки та наркотиків. У Великій Британії володіти цією книгою формально не забороняється, але вона часто розглядається як доказ того, що той чи інший екстреміст мав намір виготовити вибуховий пристрій.

Згідно з британськими законами про боротьбу з тероризмом, уже сам збір такої інформації може загрожувати тюремним ув’язненням на строк до 15 років. Однак Б.Джон дістав тільки 2 роки з відстрочкою виконання покарання. Утім, суддя Тімоті Спенсер вирішив додати до свого традиційного, але досить м’якого вироку незвичну умову.

«Ти читав Діккенса? А Остін? — запитав він Б.Джона під час слухань. — Почни з «Гордості та упередження» і «Повісті про два міста». Ще почитай «Дванадцяту ніч» Шекспіра. Подумай про [Томаса] Гарді, про [Ентоні] Троллопу». «4 січня розкажеш, що прочитав, а я тебе проекзаменую», — додав суддя.

Як не дивно, але саме правозахисники визнали вирок надто м’яким і вимагають його скасування.