Закон і Бізнес


Від засухи до процвітання


.

№37 (1543) 11.09—17.09.2021
2319

Сьогодні гостро стоїть проблема нестачі опадів, засухи у південних регіонах. Це має руйнівний вплив на продовольчу безпеку загалом та прибутки агровиробників, зокрема. Чим тут може зарадити законодавець?


Проблему засухи певною мірою здатен вирішити ухвалений сьогодні за основу законопроект «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» (№5202-д).

За часи незалежності в Україні площа зрошувальних земель скоротилася на 70%, а потенціал зрошуваних систем півдня використовується лише на третину. З 1991 року площа сухої та дуже сухої зони охоплює майже 1/3 території України. Постійного зрошення потребують майже 19 млн га орних земель.

Положеннями проекту передбачені шляхи підвищення ефективності використання меліоративних систем, збільшення площ, на яких застосовується полив, прозоре та справедливе тарифоутворення. Зокрема, не допускається утворення монополії на водні ресурси, інфраструктуру (насосні станції, зрошувальні системи).

Створюються зручні умови для розширення зрошувальних мереж через об’єднання аграріїв в організації водокористувачів (ОВК). Це щось на кшталт ОСББ в комунальній сфері: аграрії матимуть змогу самостійно вирішувати долю організації зрошення для власних господарств.

Запроваджуються стимули вкладатися у зрошення, оновлювати мережі та зводити нові для забезпечення як своїх, так і сусідських господарств водою. Такий підхід суттєво підвищить зацікавленість бізнесу у розвитку цієї сфери.