Закон і Бізнес


Мантії — на узбіччі

Богдан ЛЬВОВ: «Судова реформа не може здійснюватися без участі суддів»


№37 (1543) 11.09—17.09.2021
Олена ДОВІДНА
35770

Скорочення служителів Феміди в останні роки особливо гостро відчула на собі кримінальна юстиція. Адже сьогодні на апеляційному рівні банально не вистачає суддів для утворення колегій, що мають розглядати кримінальні провадження.


На цьому наголосив заступник Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду Богдан Львов під час зустрічі з делегацією зі США. За його словами, у грудні 2013 року, наприклад, у Харківському апеляційному суді чисельність суддів становила 94 особи. За цей час їх кількість скоротилася до 15. І це не могло не позначитися на якості роботи і строках розгляду.

«Судова реформа має тривати, але постійне емоційне цькування суддів, неналежне матеріальне забезпечення, відсутність гарантій безпеки для суддів та їхніх родин призводить до результату, який ми найбільш яскраво спостерігаємо щодо суддів кримінальної юстиції», — підкреслив Б.Львов.

Голова КГС також поінформував іноземних гостей щодо проблемних питань, які є актуальними для всієї судової системи. Зокрема, щодо неналежного фінансування працівників апарату судів.

Ще однією проблемною темою, що порушувалася під час зустрічі, є особиста безпека судді. За словами Б.Львова, вільний доступ до персональних даних, публічна критика, непідтверджені факти щодо суддів і відсутність належного реагування на суддівські звернення з боку прокуратури і держави призводять до кадрового дефіциту, а в результаті — до погіршення стану розгляду справ.

Загалом сторони обговорили низку питань, пов’язаних із реформуванням судочинства, зміцненням верховенства права та захистом американських інвестицій у господарсько-економічній діяльності в Україні за допомогою судових органів України тощо.

З огляду на те що представники Конгресу США вивчають питання ефективності здійснення правосуддя і перебігу судової реформи в Україні, голова КГС зосередився на змінах, які відбулися у вказаній сфері. Насамперед він нагадав, що тривалий процес реформування має свої переваги й істотні вади. Адже загальна чисельність суддів в Україні скоротилася з понад 8000 до 5000. І якщо очищення судової влади, най ого думку, є позитивним моментом, то звільнення за віком досвідчених суддів, посади яких залишаються вакантними, негативно вплинуло на строки розгляду справ.

Що стосується діяльності ВС, то він вважає, що до цього органу потрапили найкращі кандидати, серед яких — представники наукової та юридичної спільноти. І це певною мірою позитивно вплинуло на роботу Суду.

Натомість у нього є нарікання до нинішньої судової реформи. Бо в цивілізованій країні до реформування будь-якої сфери залучаються фахівці в галузі, яка реформується. Якщо йдеться про судову реформу, то, наголосив Б.Львов, вона не повинна відбуватися без безпосередньої участі суддів. А в Україні їхню позицію не завжди враховують.

У свою чергу конгресмени зауважили, що великі американські компанії готові щороку збільшувати обсяги інвестицій в Україну. Проте вони хочуть бути впевнені, що їхні кошти будуть тут захищені.

Утім, із повідомлення прес-служби ВС не зовсім зрозуміло, якого саме захисту очікують наші міжнародні партнери від української Феміди. Адже захист іноземним інвестиціям має забезпечити законодавець, як він зробив рівно 30 років тому, прийнявши 10.09.91 відповідний закон. І не суд, а саме нова влада скасувала ці гарантії.

Натомість суд має бути безстороннім та діяти виключно в інтересах захисту конституційних прав. І при цьому не відчувати себе зобов’язаним тлумачити закони в інтересах тих чи інших держав. Звісно, якщо останні мають на меті допомогти утвердженню в Україні демократичних цінностей, а не бартерних відносин.