Закон і Бізнес


Незначлива скарга


.

№37 (1543) 11.09—17.09.2021
2759

За результатами фактичної перевірки у 2019 році в одному з магазинів брендового одягу, компанії було нараховано штрафні санкції через порушення податкового законодавства.


За твердженням контролюючого органу перевірку було призначено на підставі скарги споживача щодо порушення магазином порядку ведення розрахункових операцій. Натомість, маючи обґрунтовані сумніви щодо наявності у податкової відповідної скарги, компанія відмовилась сприяти контролюючому органу у проведенні перевірки, а адвокати GOLAW направили відповідний запит щодо отримання копії вищезгаданої скарги.

В подальшому, під час судового оскарження податкових нарахувань, адвокатами GOLAW було доведено, що лист споживача, отриманий податковим органом, не міг бути достатньою та належною підставою для проведення перевірки.

Приймаючи рішення на користь компанії суди наголосили, що незалежно від прийнятого платником податків рішення про допуск (недопуск) посадових осіб до перевірки, оскаржуючи в подальшому її наслідки у вигляді податкових повідомлень-рішень та інших рішень, платник податків не позбавлений можливості посилатись на порушення контролюючим органом вимог законодавства щодо проведення такої перевірки.

Відсутність законних підстав для проведення фактичної перевірки призводить до визнання останньої незаконною та безнаслідковою. Акт перевірки, отриманий в результаті такої перевірки, не може визнаватися допустимим доказом у справі, оскільки був одержаний з порушенням порядку, встановленого законом.

Над проектом працювали юристи практики податкового права GOLAW: партнер, керівник практики Ірина Кальницька, старший юрист Олена Сулима та молодший юрист Анна Сокур.