Закон і Бізнес


Криптовалюти врегулювали законом


.

08.09.2021 15:34
2021

Правовий режим віртуальних активів, учасників ринку віртуальних активів, їх права та обов’язки, послуги з обміну віртуальних активів закріплено на законодавчому рівні.


Сьогодні, 8 вересня, Верховна Рада ухвалила в цілому Закон «Про віртуальні активи» (на базі проекту № 3637), передає «Закон і Бізнес».

Віртуальний актив - нематеріальне благо, що є об’єктом цивільних прав, має вартість та виражене сукупністю даних в електронній формі. Існування та оборотоздатність віртуального активу забезпечується системою забезпечення обороту віртуальних активів. Віртуальний актив може посвідчувати майнові права, зокрема права вимоги на інші об'єкти цивільних прав.

Законом визначено повноваження Національного банку України у сфері обороту віртуальних активів, повноваження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку у сфері обороту віртуальних активів, Державний реєстр постачальників послуг, пов’язаних з оборотом віртуальних активів.

Законом також внесено зміни до низки законодавчих актів. Зокрема, розділ ІІІ Цивільного кодексу доповнено главою 151 «Віртуальні активи».

«Ми створюємо топову юрисдикцію, де у криптокомпаній будуть прозорі умови взаємовідносин з державою, зручна робота з регулятором і вигідне оподаткування», - заявив в зв'язку з прийняттям закону віце-прем'єр, міністр цифровий трансформації Михайло Федоров.

Чиновник зазначив, що в Україні щоденний обіг віртуальних активів становить 1 млрд грн. «Але все це знаходиться в тіні. Через це міжнародні біржі не можуть заходити в Україну, - зауважив він. - З жодною операції з віртуальними активами не платяться податки».

Закон і Бізнес