Закон і Бізнес


Протиріччя служби

Чи є ризик конфлікту інтересів, якщо чоловік і дружина працюють в одному суді, але не підкоряються одне одному?


.

№37 (1543) 11.09—17.09.2021
Евгения МЕРКУРЬЕВА
10784

Не тільки в кіно, а й у житті часто трапляється, що люди знаходять одне одного на роботі або потім хочуть працювати разом, аби бути поруч. У житті це називають любов’ю, а на державній службі — конфліктом інтересів.


Михайло одружився на Світлані (імена змінені) у 2006 році. У 2011-му його призначили на посаду федерального судді. Роком пізніше Світлана стала помічницею в його колеги. При цьому вона ніколи не брала участі в судових процесах чоловіка. Однак буквальне прочитання Кодексу судової етики залишало ґрунт для сумнівів і підозр: наскільки такі відносини етичні й чи не виникає конфлікту між інтересами держави й особистими.

У 2017 році комісія з дотримання вимог до службового поводження державних службовців і врегулювання конфлікту інтересів визнала, що такий конфлікт у цьому випадку можливий. Голові суду рекомендували вжити заходів. Іншими словами, один з подружжя мав знайти нову роботу.

Тоді т.в.о. голови райсуду й сам Михайло звернулися до регіональної ради суддів. У червні 2021 року та прийняла постанову, в якій також указала на «ризик виникнення конфлікту інтересів під час виконання службових обов’язків у зв’язку з наявністю близьких родинних зв’язків із працівником даного суду». І наказала усунути його протягом місяця.

Тоді Михайло звернувся до комісії Ради суддів РФ з етики. Він зазначив, що не виконує адміністративних функцій щодо працівників апарату суду. Тобто дружина не перебуває в його безпосередньому підпорядкуванні. Михайло просив роз’яснити, чи дійсно його робота з дружиною в одному суді може викликати сумніви в його суддівській об’єктивності та завдати шкоди державним інтересам. Якщо це так, як слід учинити, щоб усунути такий ризик?

Комісія відповіла, що, як будь-яка людина, суддя, безумовно, має родинні, дружні, інші зв’язки й особисті інтереси. Тому не можна виключати, що при неухильному дотриманні вимог професійної етики він може при виконанні своїх посадових обов’язків опинитися в ситуації конфлікту інтересів. Але саме по собі це не свідчить про порушення суддею вимог професійної етики й не є етичним проступком.

Комісія зазначила, що кодекс суддівської етики та закон про статус суддів прямо не забороняють законнику та його близьким родичам працювати в одному суді. А от участь родичів у справі, яку розглядає суддя, у будь-якому випадку не допускається.

Закон про держслужбу забороняє родичам працювати в одній установі, якщо один з них буде в безпосередньому підпорядкуванні іншого. У той же час навіть суддя, який не є головою або заступником голови суду, виконує серед іншого й організаційні функції. Так, він має право вимагати від працівників апарату дотримання загальних принципів службової поведінки, визначених посадових регламентом, підтримання високого професійного рівня, дотримання належної етики поведінки, заборон, обмежень, виконання обов’язків, передбачених законодавством.

Разом з тим у кожній конкретній ситуації підтвердженням існування особистої зацікавленості судді повинні служити не абстрактні припущення, а реальні факти й відносини, здатні впливати на виконання ним повноважень.

У випадку Михайла та Світлани додаткових заходів уживати не потрібно. Комісія РС РФ підкреслила, що в подібних випадках не можна виходити з презумпції недобросовісності дій як судді, так і службовця. Це порушило б їхнє конституційне право на працю.

У результаті комісія зазначила, що чоловік і жінка можуть і надалі виконувати обов’язки судді та держслужбовця в одному й тому ж суді без виникнення конфлікту інтересів. Але голова установи повинен подбати, щоб хтось із них жодним чином не був залежним від іншого.