Закон і Бізнес


Держава мовою цифр


.

№37 (1543) 11.09—17.09.2021
1796

Вважається, що статистика знає все, оскільки відображає реальний стан речей у державі, таке собі державознавство. Й чим точніше цифри, тим краще уявлення про стан речей. Втім, усе відносно.


Аби підвищити довіру до влади, Уряд розробив проект закону «Про офіційну статистику» (№5886).  Він містить купу визначень та принципів — об’єктивність, неупередженість, адекватність, якісність і подібний набір суб’єктивних слів, що мають викликати цю саму довіру виборців. 

Метою проекту названа «гармонізація державної статистики зі статистичною системою ЄС» на базі фундаментальних принципів ООН. Водночас, є застереження щодо «непоширення та ненадання за запитами службової інформації з обмеженим доступом». Тобто громадянам не варто знати як робиться ковбаса, але вони мають її споживати у підготовленому вигляді. 

Крім того, респонденти повинні безкоштовно в повному обсязі за формою та у визначені строки» надавати цифри про себе та забезпечувати вільний доступ до первинних документів. Звісно, з відповідальністю за помилки чи приховування первинних даних.

Ще Марк Твен відніс статистику до найвищого виду неправди. Й її офіційність нічого не змінює, крім встановлення обов’язку громадян вірити в те, що їм повідомляють.