Закон і Бізнес


Споживач має платити


.

№36 (1542) 04.09—10.09.2021
3303

Уряд вирішив перекрити кисень споживачам, які звикли до безоплатного доступу до телебачення та радіомовлення. Принагідно, під заборону потраплять й системи обходу блокування сайтів.


Відповідний проект закону «Про захист послуг, що надаються із застосуванням системи умовного доступу» (№5870) зареєстрований у парламенті. 

Основна мета — визначити як незаконну діяльність суб’єктів господарювання, що надають безоплатний доступ до платного контенту. Тобто привчити споживача платити за видовища, якщо інше не передбачено договором. Так, як це відбувається в європейських країнах.

Під заборону потраплять як виробництво, імпорт так і встановлення, або обслуговування системи умовного доступу, так і користування ними. У першому випадку це загрожуватиме штрафом для суб’єктів господарювання в розмірі від 500 до 10000 неоподатковуваних мінімуми (від 8,5 до 17 тис. грн.). 

Для споживачів інший проект передбачає свої санкції — від 100 до 200 НДМГ із конфіскацією засобів, що уможливили незаконний доступ. При чому проект виписаний у таких загальних формулюваннях, що під такі засоби можна підвести навіть програми — як-от VPN.