Закон і Бізнес


Освіта на пенсії


.

№36 (1542) 04.09—10.09.2021
3771

Початок нового навчального року, напевне, надихнув Конституційний Суд згадати про вчителів. Адже 1,5 роки тому нова влада вирішила, що сучасних дітей мають навчати більш молоді кадри.


Сьогодні Велика палата КС розпочне слухання конституційного подання 56 народних депутатів щодо окремих положень закону «Про повну загальну середню освіту» від 16 січня 2020 року №463–IX.

В ньому доводиться неконституційність абз.3 ч.2 ст. 22 закону, згідно з яким педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до 3 років.

На думку нардепів, тим самим «нівелюються гарантовані права громадян на працю, запроваджують дискримінаційні трудові умови для осіб, які досягли пенсійного віку». До того ж таке обмеження не узгоджується із ч.2 ст.23 Кодексу законів про працю, яка визначає підстави для укладання строкових трудових договорів.

Крім того, у поданні порушується питання щодо мови освіти, але, схоже, в цій частині КС уже визначився раніше (див. «Рішення нетрадиційної мотивації», «ЗіБ» №30) і не стане повертатися до цього питання. Натомість шанси на те, що КС захистить право на роботу для вчителів похилого віку, доволі високі.